Ismerjük meg a Remények földje és Az idő sodrásában sorozatok helyszíneit!

Korábban már bemutattuk néhány népszerű sorozat forgatási helyszínét. Jártunk a Feriha, a Kara Sevda, a Kiralık Aşk házainál, majd a Fatmagül, a Cesur ve Güzel és az İçerde helyszínein, illetve Perában, ahol a Kurt Seyit ve Şura történelmi film játszódik.

Most is olyan sorozatok helyszíneit járjuk be, melyeket vetítette valamelyik magyar televíziós csatorna.

Egyikük különlegessége, hogy a fő színtér egy hatalmas farm, illetve egy olyan város, ahová ma is szívesen látogatnak a turisták. A produkció készítőire az a kihívás várt, hogy hitelesen teremtsék meg a hetvenes évek Törökországának hangulatát. Ez a sorozat a nemrégen indult Bir Zamanlar Çukurova (Egykor régen Çukurova), melynek címe Magyarországon Remények földje.

 Először néhány szó magáról a városról: Adana, más néven Çukurova: az itt születettek és az itt élők nagyon büszkék a származásukra, ezt a filmben is látjuk, és a valóságban is így van. Az ország gyapot- és narancsellátója, gazdag termőföldek végtelen sora. A törökül tudók élvezettel hallgathatják a különleges nyelvjárást is, melyet a színészek hitelesen adnak vissza. Történelme i.e. 1900-ig nyúlik vissza, amikor is a hettiták itt telepedtek meg. A mai látogatók a híres kebab és a történelmi emlékek miatt utaznak szívesen a városba, illetve a legtöbb idegent a narancsfesztivál vonzza minden évben. 

Ha vonattal látogatunk a városba, akkor a gyönyörű, 1912-ben épült pályaudvart látjuk meg először. És ezzel máris egy fontos forgatási helyszínre érkezünk, hiszen itt kezdődik a két szerelmes adanai élete.

Forrás: wikipedia / MUSTAFA TOR / 24 Ocak 2008

A filmben a távolról mutatott városképeken gyakran látjuk a négyszögletű óratornyot, illetve számtalan alkalommal sétálnak a szereplők Adana bazársorán. Ezeket ma is meglátogathatjuk, ha arrafelé utazunk.

A torony 38 méteres magasságával az egyik legnagyobb, amelyet az oszmán időkben építettek, kifejezetten városi óra elhelyezésének céljából. Adanát 1998-ban egy nagy földrengés sújtotta, ám a torony megingathatatlanul áll tovább.

Forrás: wikimedia / John Lubbock / 27 April 2017

Az egyik leggyakrabban előforduló helyszín – egyes főszereplők foglalkozása és a rengeteg „véres” jelenet miatt is – a városi kórház. Ez ma Prof. Dr. Nusret Karasu Göğüs Hastalıkları Hastanesi néven üzemelő egészségügyi intézmény. Érdekes információ az épülettel kapcsolatban, hogy 2019 októberében, egy felújítási munka során tűz ütött ki, és 3 emelet lángra kapott. Valószínűleg ez a sorozat felvételeit is befolyásolja, külső felvételeket egy ideig biztosan nem készítenek.

 Tudják melyik az a helyszín, melyet nem hagynék ki, ha Adana felé járnék? A kávézó, ahol Fekeli parázson főzi a török kávét Hünkar asszonynak. Ez pedig a csodálatos vasúti hídra, a Varda Köprüsü nevű történelmi építményre nyújt kilátást. A 200 méter hosszú, 100 méter magas híd 1912-ben épült, és nem először szerepel filmjelenetekben. A Skyfall című filmben James Bond is járt már itt.

Forrás: wikimedia / Hanifi.suna / 11 June 2020

Közelítsünk szereplőink szűkebb életteréhez! Egyértelműen a legszebb, leglátványosabb helyszín a Yaman család villája (így emlegetik: konak), mely egy farmház kiszolgáló házakkal, istállókkal, kerttel, üvegházzal, hatalmas konyhával, pazar nappalival, számtalan hálószobával. Ezt pedig azért láthatjuk mostani formájában a filmben, mert a sorozat alkotói felépítették a semmiből. A korabeli környezet megteremtésén 450 fős professzionális csapat dolgozott 8 hónapon át.

Hol? Adana közelében, Karaahmetli falu mellett. Adanából Karataş felé futó úton haladva, Havutlut elhagyva kell jobbra fordulni, és egyenesen előre autózni.

Egy riporter segítségével el is látogathatunk a Yaman család hatalmas farmházába, mely szemmel láthatóan neki is izgalmas élmény. Záró mondata komikus: „Vigyázok, amikor lemegyek a lépcsőn, nehogy leguruljak, mint Züleyha.”

Legalább ennyire érdekes helyszínre és időszakba látogathatunk az Öyle Bir Geçer Zaman ki (Az idő sodrásában) sorozat segítségével. A Törökországban 2010 szeptemberétől vetített sorozatban az események 1967-ben kezdődnek, és egészen a 80-as évekig követhetjük nyomon a szereplők és az akkori Isztambul életét.

Rendkívül pontosan ügyeltek a részletekre: a macskaköves útburkolat, a kerítéseken lévő plakátok, az autók, a kávéházak berendezése, a felhangzó zenék, a ketchup megjelenése az országban, a berendezési tárgyak, nem is beszélve a ruházatról, amit a szereplők viselnek.

A sok évtizeden át zajló történet a forgatási helyszínek módosításával is járt. Az 1960-as években játszódó epizódok jelenetei Isztambul Unkapanı Zeyrek kerületében készültek. Az a ház is itt áll, ahol Ali kapitány először a családjával élt, majd miután azt kidobta, beköltözött a szerelmével. Az önkormányzat együttműködésével 24 festő mázolt újra 51 házat, 9 tonna festékkel.

forrás: facebook

A 70-es években megváltozott a külső terek stílusa. A változást úgy tudták megvalósítani, hogy a semmiből építették fel az utcákat, házakat, üzleteket egy új forgatási helyszínen. A terület, ahol erre sor került, Isztambul Beykoz kerületében található, mégpedig a Beykoz kundura fabrikası (cipőgyár) történelmi gyár udvarán. Itt építették fel az „új Balatot”, vagyis 50 házat, 20 üzletet, a fő színtérként látható utcát, és annak néhány párhuzamos utcáját. Az akkori hírek szerint ennek költsége 2 millió líra volt (mai áron 100 millió forint körül), mely bizonyára megérte, hiszen 3 éven át volt nagyon sikeres a produkció, és még most is megvásárolják új csatornák, ahogyan Magyarországon is történt.

forrás: haberturk.com

Később Cemile el kellett, hogy költözzön a családi házukból a városon kívülre. Ez a ház rengeteg látogatót vonz, sokan mennek el a Taşlıhan Anadolu Feneri nevű étterembe egy hamisítatlan török reggelire, és összekötik ezt egy látogatással a forgatás helyszínéül szolgáló épületben. Felmennek a lépcsőn, ahol Cemile és a gyerekek is jártak, csak azért, hogy egy fotót készítsenek.

forrás: karmapeyzaj.com

Nos, melyik helyszínre látogatna el a kedves olvasó szívesen?

Erdem Éva – Türkinfo