Ismerjük meg a Fatmagül, a Cesur ve Güzel és az İçerde helyszíneit!

Biztosan mindenkinek volt már ilyen érzése, amikor látott egy filmet vagy sorozatot: „Oh, de megnézném ezt a helyet.” Vagy: „De szép ház, közelebbről is szívesen látnám”. Bizonyos helyszínek csak díszletként épültek meg, így a készítők lebontják, amikor kiszolgálták az idejüket, mások felkeresése azonban nem lehetetlen.

Most három népszerű sorozat helyszíneire látogatunk el.

Bevallom őszintén, egy percet sem láttam a Fatmagül (Fatmagül’ün Suçu Ne?) című sorozatból, pedig egy olvasói szavazás eredménye szerint a második legjobb török sorozat, így lehet, hogy bele kellene néznem. Egy cikkben olvastam azonban, hogy Ildırben forgatták, amely számomra nagyon kedves hely. Már nem is csodálkozom, hogy miért ugrott meg a népszerűsége az utóbbi években: sorozatok helyszíne lett, így felkeresik olyanok is, akik korábban nem is hallottak róla.

forrás: részlet a filmből

1997-ben jártam ott először, és azóta megszámolni sem tudom, hányszor. A családi nyaralónk a Karaburun-félsziget Izmir felőli oldalán található, és onnan egy hegyek között vezető úton szoktunk bemenni Çeşmébe, mely az egész ország egyik legnépszerűbb nyaralóhelye.

forrás: http://gezyeic.com

Ez az út Ildıren át vezet. Nagyon kedves, nagyon csendes, és nagyon szűk utcácskákból álló falvacska (volt). Az utcák most is szűkek, annyira, hogy csak egy autó fér el bennük, így az oda-, illetve visszautat különböző egyirányú utcákban kell megtenni. A kanyarodás is nehézkes a kőfalak között, ezért tükröket helyeztek el a sarkokra.

Miért szeretem? Egyrészt, mert a tengerszint feletti magassága szó szerint nulla. Az Ildırhez vezető utolsó útszakaszra kanyarodva egy szintben haladunk a vízzel. Az öbölben lebegnek a halászcsónakok, közvetlen a parton állnak a haléttermek asztalai. Ráadásul páratlan szépségű a naplementéje.

És ha ez nem lenne elég, van egy szuper kilátással rendelkező ókori színházromja is a hegyen, valamint nemsokára megnyílik a feltárás alatt lévő romváros is. Ildır ókori neve Erythrai, és több mint 2000 éves történelme van.

A filmkészítők is bizonyára megkedvelték, mert azóta már egy másik sorozatot is forgattak a faluban. Címe Kalbim Ege’de Kaldı, azaz A szívem az Égei-tengernél maradt. A sorozat ugyan 16 rész után véget ért, Ildır azonban állítólag fogad még stábokat.

Szóval, Fatmagül rajongók! Irány Ildır! Izmriből vagy Çeşméből tömegközlekedéssel is megközelíthető, de sokkal izgalmasabb a helyi kisbuszokkal, az ún. dolmuşokkal odautazni.

A Bosszú vagy szerelem (Cesur ve Güzel) fő színterei a vidéki farmok és a szép, természetközeli környezet. A forgatások helyszínei elméletileg könnyedén felkereshetőek, de az igazság az, hogy mégsem teljesen így van. Miért? Az Alemdaroğlu farm Polonezköyben a 75. Yıl Caddesi címen található. Polonezköy faluról – ami önmagában is megér egy kirándulást – részletesen olvashatunk a Türkinfon. Viszont maguk a házak magántulajdonban vannak, így a kerítésen kívül mást nem láthatunk. Profi helyszínkutatók is csak a kapuig jutottak.

A sorozatbeli Korludağ nevű kisváros központja, a bank, a büfé és a gyógyszertár Darıca város Bayramoğlu kerületében találhatók meg.

Sühan Korludağ műhelye viszont Isztambul Beykoz kerületében kereshető fel, mely az üveg feldolgozásának látogató- és oktatóközpontja Cam Ocağı (üveg kemence) néven, címe Seniye İsmail Hanım Cad. 72/A Öğümce / Beykoz. Szervezett túrákon és üvegkészítő tanfolyamokon is részt vehet az ilyen tevékenységek iránt érdeklődő látogató.

Egy másik óriási sikerrel vetített sorozat, a Tégla című amerikai film története alapján készült  İçerde (Belül) forgatási helyszínekben igen gazdag.

Az egyik legfontosabb helyszín Celal, a maffiavezér kebabétterme, amelyről a férfi a becenevét is kapta: Kebapçı Celal. Ami itt történik, az csak erős idegzetűeknek való. Az épület Isztambul Hasköy kerületében található, és Safiye Sultan néven üzemel kávézóként. Története is szép: két testvér egy zsinagóga romjain építette újra.

forrás: restorasyonforum.com

Az egyik legérdekesebb helyszín a lakás, ahol Mert, a rendőr (vagyis beépült maffiatag) él. Lakberendezési különlegessége, hogy a lift rögtön a lakásba nyílik. Ingatlanirodák szerint ez az épület a Şişli kerület Kazım Orbay nevű főútján található.

Ahol még nagyon sokat járhattunk a sorozatban, az Sarp anyukájának kis, házi ételeket kínáló étterme: Umut Ev Yemekleri. Ide bárki bármikor ellátogathat, ugyanis ugyanezen a néven üzemel Fatih kerületben az Üsküplü caddesi nevű úton.

forrás: TripAdvisor

Az İçerde tetőjelenetét, amelyben a két testvér – egész sorozatban várt – találkozása végre megtörténik, igazán különleges helyszínen forgatták. Messze a távolban a Galata torony tűnik fel, illetve Isztambul csodás látképe.

forrás: jelenet a filmből

A tető érdekessége, hogy rendszeresen láthatjuk más-más sorozatokban. Biztosan tudom, hogy szerepel a Çarpışma 7. epizódjában, ahol a főszereplő rendőr összecsap a főgonosszal, és persze gondolom, más filmek más jeleneteiben is, amelyeket én nem ismerek.

Határozottan megértem a filmkészítőket ez ügyben: pazar a kilátás, a kémények összevisszasága és kopottsága nyomasztó érzést is kelthet, ráadásul jól lehet kergetőzni közöttük.

forrás: jelenet a filmből

Nos, a kedves olvasó melyik helyszínre látogatna el szívesen?

Erdem Éva – Türkinfo


hun_1ado

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here