Így szavaztak a külföldön élő törökök a választáson

Kép forrása: twitter

Erősen megosztott a külföldön élő török állampolgárok választási preferenciája, noha ez odahaza sem alakult másképp. A török parlamenti választás és az elnökválasztás első fordulójában vasárnap a választási tanács szerint Recep Tayyip Erdogan regnáló elnök a szavazatok 49,49 százalékát szerezte meg, addig riválisa, Kemal Kilicdaroglu 44,79 százalékot, miután szinte az összes szavazatot megszámolták – emlékeztetett a BBC, brit közszolgálati televízió. Így vélhetően a két politikus jut majd a második fordulóba. Más források szerint Recep Tayyip Erdogan a szavazatok 49,35 százalékát szerezte meg, míg Kemal Kilicdaroglu kereken 45 százalékot kapott.

Ugyancsak változatosan alakult a külföldön élők preferenciája. Amíg az Egyesült Államokban, Kanadában, Brazíliában, Ausztráliában, Kínában, Lengyelországban, vagy éppen Finnországban Kemal Kilicdaroglu, a legnagyobb ellenzéki tömörülés, a kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) elnöke kapta magasan a legtöbb szavazatot, addig észak-Afrikában, Szaúd-Arábiában, Franciaországban, Hollandiában, Belgiumban, Németországban, vagy épp Norvégiában Erdogan-ra voksoltak többen.

Magyarországon Kemal Kilicdaroglu bizonyult a népszerűbb jelöltnek, 849 érvényes szavazatból 565-öt (66,5 százalék) ő kapott meg. Ezzel szemben Erdogan-ra a voksok mintegy negyede érkezett.

A hazánkban élő mintegy háromezer török állampolgárból, több mint ezren diákként élnek Magyarországon.

Folytatás

Forrás: magyarnemzet.hu