Így mentené meg Erdogan az összeomló gazdaságot

Kép forrása: www.pikrepo.com

Törökország és Katar a tárgyalások végső fázisában van, hogy Doha akár 10 milliárd dollárnyi támogatást nyújtson Ankarának, ebből akár 3 milliárd dollárt is az év végéig, mondta két magas rangú török tisztviselő és egy másik forrás a Reutersnek.

Mivel a nyugati országok tartózkodnak a törökországi beruházásoktól, Ankara „baráti” országokhoz fordult külföldi forrásokért, hogy a gazdaság devizakínálatának és -keresletének kiegyensúlyozásával támogassa a líra árfolyamát.

A török központi banknak már volt egy swap-megállapodása a katari központi bankkal, amely eredetileg 5 milliárd dollár értékű volt, de 2020-ban megháromszorozták 15 milliárd dollárra.

A tárgyalások arról, hogy Katar új forrásokat biztosít Törökországnak, a végső szakaszba értek. Minimum 8 milliárd dolláros összeget irányoztak elő, de ez akár 10 milliárd dollár is lehet – mondta az első tisztviselő.

A forrásokat meg fogják szerezni, 2-3 milliárd dollár az idei év végéig (és) a többi jövőre érkezik. Ez lehet swap vagy eurókötvény, de több módszerről is tárgyalnak – tette hozzá az illető.

Katar szoros kapcsolatokat ápol Törökországgal, amely támogatta Dohát, amikor Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és két másik arab állam 2017-ben embargót rendelt el Katarral szemben.

Erdogan vasárnap Katarban járt a labdarúgó-világbajnokság nyitómérkőzésén, Nureddin Nebati török pénzügyminiszter pedig a múlt hónapban találkozott katari kollégájával, Ali bin Ahmed al-Kuvarival.

Folytatás

Forrás: www.portfolio.hu