Hunyadi János szövetségese, Szkander bég előtt tiszteleg Eger

Kép forrása: commons.wikimedia.org

Most már biztos: Albánia nemzeti hősének, Hunyadi János szövetségesének szobra lesz Egerben, erről egyhangú szavazással döntött a közgyűlés. Az elhatározás abban az esztendőben született, amelyben a két ország az egymás közötti diplomáciai kapcsolatok megindulásának századik évfordulóját ünnepli.

Jelenleg egy emléktér idézi meg Egerben az oszmánok ellen kitartóan és eredményesen küzdő albán fejedelem és hadvezér, Szkander bég emlékét, de – amint arról Hafuzi Avnija, Albánia tiszteletbeli konzulja lapunkat tájékoztatta – hamarosan mellszobor áll majd ezen téren. A megyei jogú város közgyűlése erről egyhangú döntést hozott legutóbbi ülésén.

A kommunizmus örökségét mindinkább maga mögött hagyó Albánia az elmúlt évtizedben egyszerre lett az európai turisták új és egyre népszerűbb célpontja, uniós törekvései miatt pedig a nemzetközi politikai közbeszéd tárgya. A magyar kormány támogatja a balkáni ország csatlakozását az Európai Unióhoz, ezért érthető, hogy gyakran kerülnek fel a közös múltat idéző témák. A két ország jó kapcsolatának legrégebbi és legemlékezetesebb példája Hunyadi János és Szkander bég közös törökellenes küzdelme. A török fogságban muszlim hitre nevelt, majd hazaszökött és a keresztény vallását visszavevő albán fejedelem, aki több mint huszonöt éven keresztül tartóztatta fel a Nyugat-Balkánon terjeszkedő oszmánokat, egész Európát védelmezve ezzel, egyetlen szövetségesét találta meg a magyar kormányzóban.

Folytatás

Forrás: www.magyarhirlap.hu