Hogy tartja meg népszerűségét a gazdasági bajok ellenére a török elnök?

Kép forrása: www.pxfuel.com

Recep Tayyip Erdoğan török elnök húsz éve van egyfolytában hatalmon és kerekedik felül politikai válságokon: tömegtüntetéseken, korrupciós vádakon, katonai puccskísérleten és a szíriai polgárháború elől menekülők hatalmas tömegének beözönlésén.

A török népet és gazdaságot egekbe szökő infláció sújtja, sokan még mindig csak próbálnak talpra állni a februári pusztító földrengés után, amelyen tovább rontott a kormány lassú reakciója.

Ennek ellenére az egyre inkább tekintélyelvű hajlamokat mutató, populista Erdoğan erős favoritként fut neki az elnökválasztás második, most vasárnapi fordulójának Kemal Kılıçdaroğlu ellenzéki vezetővel szemben, miután az első fordulóban csak egy hajszál választotta el a győzelemtől. De mégis mi magyarázza hosszú elnökségét és széles körű vonzerejét?

Otthoni vonzerő és a világszínpad
A 69 éves Erdoğan messzemenőkig menő lojalitást szerzett konzervatív és vallásos támogatói körében az iszlám értékek felemelésével abban az országban, amelyet csaknem egy évszázadon át a szekularizmus határozott meg.

Erősítette a hatalmát azzal is, hogy kormányzati forrásokat használ politikai előnyszerzésre – nagyvonalúan költ az infrastruktúrára a választópolgárok megnyerése érdekében, és szigorúan ellenőrzi a médiát, hogy elhallgattassa a kritikát.

Sok törököt azzal állított maga mellé, ahogy a világszínpadon navigál, országát függetlennek tünteti fel – és képes ehhez igazítani a hadseregét –, miközben a Kelettel és a Nyugattal tárgyal.

Úgy tűnik, hogy Erdoğan népszerűsége a gazdasági válság pillanatában folyamatos állóképességének puszta tényéből fakad; a szavazókkal és elemzőkkel készített interjúk szerint sokan stabilitást akarnak, nem változást.

Folytatás

Forrás: www.szabadeuropa.hu