Hogy lehet kibírni a böjtöt? – avagy előkészületek a böjthöz

Pár napja elkezdődött a ramadán, mely a muzulmán hívők számára a test és a lélek megtisztulásának időszaka. Mivel idén épp nyárra esik a böjti hónap, fontos, hogy megfelelő előkészületekkel lássanak neki a hívők a hosszú böjti óráknak, így könnyebben átvészelik azt.

Canan Karatay belgyógyász, kardiológus, ismert egészségügyi szakember azt javasolja a hívőknek, készüljenek elő megfelelőképpen a böjti időszakra. Elsődlegesen az elegendő mennyiségű víz fogyasztását emeli ki, melyre már a böjt kezdete előtt is figyelmet kell fordítani.

Forrás: Victoria Shes / Unsplash

Fontos, hogy a böjtölő tudatosan étkezzen a ramadán ideje alatt: fogyasszon diót, sajtot, tojást és vajat a pirkadat előtti utolsó étkezés, a szuhúr alkalmával. Az iftár, a naplementét követő ún. böjttörő étkezés fontos fogásai a levesek, az olívabogyó és a kenyér. „Már ramadán előtt is sok vizet kell inni, nem lehet úgy végigcsinálni a böjtöt, ha csak az utolsó pillanatban kezdünk inni. Az iftár és szuhúr között elfogyasztott vízmennyiséggel kivédhetjük a fejfájást, melyet sokan tapasztalnak a böjttörő étkezés előtti órákban. A másik fontos dolog, amelyre figyelnünk kell, az emésztőrendszerünk egészsége, mely hatással van éhségérzetünkre is. Az esti étkezés során a böjt megtörésére nem a datolya, hanem az olívabogyó a megfelelő, Mohamed próféta is ezt ette.
A datolyával az a probléma, hogy Izraelből, Tunéziából importálják, ahol tömegtermesztés folyik, kihasználják, hogy a hívők számára „szent” gyümölcsről van szó. Sokkal jobb, ha olívabogyóval és egy kis vízzel törjük meg a böjtöt. Utána ihatunk teát (cukor nélkül), fogyaszthatunk egy kis sajtot, levest, melyet majd a főétkezés követ.”

Ramadán idején sokkal több szénsavasüdítő-reklámot látunk, pedig ezek nem kapcsolódnak sem a török konyha sajátos ízeihez, sem a török ízléshez. Ezzel szemben a lencse- vagy a hideg ayranleves friss mentával és búzával készítve, illetve a tarhana a török konyha tradicionális elemei.

A pide (Ramazan pidesi) speciális lapos kenyérfajta, a ramadán hagyományos étele, Karatay szerint nem egészséges. „Nyilvánvaló, hogy enélkül nem bírnánk ki a ramadánt. Hogy csökkentsük káros hatásait, fogyasszuk vajjal vagy olívaolajjal megkenve.” A törökök kenyérfélék iránti szeretete jól ismert, de a belgyógyász szerint nem szabad éveken keresztül fogyasztani ezeket. A benne lévő glutén úgy hat az emberi szervezetre, mint a morfium, szerotonint (boldogsághormont) termel, ezáltal függővé válunk tőle.

Forrás: Csopso

A búza, melyből a liszt készül, glutént tartalmaz, amely tönkreteszi a bélbolyhokat. Így a táplálék emésztetlenül jut a vérbe. Ezt követően fehérvérsejtek termelődnek, hogy felvegyék a harcot a fertőzésekkel, és így elkezdődik a szervezeten belüli harc, melynek krónikus gyulladás az eredménye. A cukorbetegség vagy a magas vérnyomás, ill. egyéb betegségek hátterében is az egészségtelen étrend áll.

Ezen kívül a cukor okoz még problémákat, melyből szintén sokat fogyasztunk ramadán idején. A cukor – mindegy, hogy természetes vagy sem – tápanyagul szolgál a belekben élő baktériumok számára.

Forrás: aynurerden / Pixabay

Ebru Taşdemir dietetikus figyelmeztet arra, hogy anyagcserénk a böjti időszakban általában lelassul, mivel csak kétszer étkezünk egy nap, és így könnyen elhízhatunk. Az emberek nem szívesen kelnek fel korán a szuhúr miatt, és csak az iftárra elfogyasztott élelemmel próbálják átvészelni a napot. „Most, hogy a ramadán nyáron van, hosszabb a pirkadat és a napnyugta közötti idő, nagyobb eséllyel leszünk éhesek napközben. Leesik a vércukor, fejfájás, fáradtság, gyengeség jelentkezik. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a szuhúrt elfogyasszuk, így kellőképpen felkészülten nézünk a napi böjt elé.”

Forrás: Daily Sabah

Fordította: Fejes Edit – Türkinfo