Hozzávalók:
2 ek. étolaj
1 fej vöröshagyma
3 db sárgarépa
1 tk. só
3 db tojás
3 ek. liszt
A töltelékhez:
1 nagy pohár natúr joghurt (török vagy görög – ha nem ilyen, csöpögtessük ki a levét)
2-3 gerezd fokhagyma
1 cs. petrezselyem, metélőhagyma vagy kapor
ízlés szerint só
A sárgarépát meghámozzuk, lereszeljük. A vöröshagymát felkockázzuk, majd az étolajon megdinszteljük. Rádobjuk a reszelt répát, sózzuk, és puhára dinszteljük. Félretesszük kihűlni.
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval felverjük habnak. A tojássárgájákat összekeverjük az időközben kihűlt sárgarépával, majd beleszórjuk a lisztet is. Alaposan eldolgozzuk. Legvégül beleforgatjuk a tojáshabot is.
A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és 180° C-ra előmelegített sütőben 20 percig sütjük. Azonnal deszkára borítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd – az aljával felfelé – visszahúzzuk a papírra, és még forrón roládba feltekerjük. Így hagyjuk kihűlni.
Amíg hűl a tekercsünk, összezúzzuk a fokhagymagerezdeket, sóval eldörzsöljük, belekeverjük a joghurtba. A tetszőleges zöldfűszert apróra vágjuk, ezután ezt is a joghurthoz adjuk.
Szétnyitjuk a roládot, megkenjük a joghurtos töltelékkel, majd ismét feltekerjük. Legalább egy órára hűtőbe tesszük. Felszeletelve kínáljuk akár köretként, akár önmagában, salátával.
Afiyet olsun!
Szegedi Ági / Türkinfo