Ha külföldről dolgoznál: ezekben az országokban a legolcsóbb egy albérlet

Kép forrása: www.pikrepo.com

Az első helyre végül Törökország második legnagyobb városa és egyben fővárosa, Ankara került, ahol ugyan nincs külön vízum, cserébe van olcsó albérlet: 1504 euró, nagyjából 600 ezer forint hat hónapra.

A koronavírus-járvány óta világszerte elfogadott lett a távmunka, aminek köszönhetően a digitális nomádok száma is egyre nő. Mára már rengeteg ember költözött el otthonról, hogy új városokat és kultúrákat fedezzen fel – mindezt munka mellett. Ez azonban költséges lehet – pláne magyar viszonylatokban – , mivel sok országban vagy városban a megélhetési költségek jóval magasabbak, különösen a lakbér szokott gondot okozni. De hol kell a legkevesebbet fizetni?

Az Euronews mutatta be az ingatlanbiztosításokkal foglalkozó CIA Landlords elemzését, amelyben 37 országban nézték meg az egyszobás lakások átlagos bérleti díjait.

A vállalat megállapította, hogy Londonban a legdrágább egy lakást bérelni, ahol átlagosan 12 800 eurót, nagyjából ötmillió forintot kell fizetni hat hónapra egy kis lakásért. Érthető, hogy London nem is a digitális nomádok fő helyszíne.

Na de hol a legolcsóbbak a szállások?
A lista tizedik helyén Costa Rica fővárosa, San José áll. Arról már mi is írtunk, hogy Costa Rica tárt karokkal várja a digitális nomádokat, de a szállás sem megfizethetetlen: hat hónapra átlagosan 4 094 euró, nagyjából 1,6 millió forint.

Rögtön az egyik szomszédunké a kilencedik hely, Szlovénia fővárosa, Ljubljana: a városban egy lakás bérleti díja fél évre 4 007 euró – az országban ugyan még nincs külön vízum a digitális nomádoknak, de EU-s ország révén itthon ez nem is különösen fontos.

A nyolcadik helyen az észtországi Tallinn áll. Az országban pár év alatt zajlott le a digitális forradalom, szinte mindenhol ingyenes Wi-Fi található, és a közszolgáltatások 99 százaléka elérhető a világhálón. Nem csoda, hogy a távmunkások is előszeretettel választják a kis balti országot. A bérleti díjak itt már becsúsznak négyezer euró alá: hat hónapra 3 942 euró.

Szintén egy szomszédunk, Pozsony lett a hetedik, ahol 3 354 euró fél évre egy lakás. Szlovákiában sincs még digitális nomád vízum, de a hatodik helyen álló Athén már rendelkezik a külföldi távmunkások számára kiállított két éves vízummal. A görög fővárosban 2 959 euróért, nagyjából 1,2 millió forintért találunk átlagosan fél évre lakást.

Folytatás

Forrás: hamuesgyemant.hu