Gyönyörű tavak Törökországban

Törökország természetes vizekben gazdag, megszámlálhatatlan folyó, lagúna és tó található az ország területén. A tavak változatosságuk tekintetében is nagyon színes palettát alkotnak. Közülük a legtöbb édesvizű, de akadnak sós- és keserű vizű tavak, látványra pedig talán a legizgalmasabbak a szunnyadó vulkánok krátereiben fészkelő, csillogó vízfelületek. A globális felmelegedés hatására Törökország sok tava veszélybe került, elsősorban a kisebb méretű tavakat fenyegeti egyre inkább a kiszáradás.

Van-tó

Talán az egyetlen török tó, melynek nevét az egész világon ismerik. Ez Törökország legnagyobb és a Közép-Kelet második legnagyobb tava. A kelet-anatóliai régióban, közel az iráni határhoz fekszik, egy vulkánkitörés következtében jött létre. 3.713 km2-es területű és több mint 119 km a legszélesebb pontján, mélysége pedig eléri a 417 m-t. Magas sótartalma miatt a Van-tó vize nem alkalmas ivásra, sem öntözésre és csak kevés hal él benne. A tavat a csapadék, a jég olvadása és kisebb folyók táplálják. Vízszintje a téli hónapokban a legalacsonyabb, ilyenkor akár 50 cm-rel is alacsonyabb lehet, mint nyáron. A tó déli szélén több apró sziget található, közülük a turisták által leglátogatottabb az Akdamar-sziget, ahol egy 10. századi örmény templomot is meg lehet nézni.

Forrás: Onur Binay on Unsplash

Tuz-tó

Törökország középső fennsíkján hatalmas területet (1500 km2-t) foglal el az ország második legnagyobb tava. Méretei ellenére az év nagy részében vize nagyon sekély, csupán 0,5-1 m, főleg nyáron, amikor a víz elpárolog maga után hagyva a vastag, olykor 30 m-t is elérő sókérget a meder fenekén. Ezt a sót kivonják, feldolgozzák és a helyi piacokon árusítják, a Tuz-tó a környékbeli települések gazdaságának alapját adja ezáltal. A tónak nincs lefolyása és csak néhány felszíni vízfolyás táplálja, de ezek a forró nyári hónapokban rendre elapadnak. A Tuz-tó vizét, iszapját és sóját a kozmetikai ipar is hasznosítja, akárcsak a vízből kivont 22 féle ásványi anyagot. A tó a mediterrán térség legnagyobb rózsás flamingó kolóniájának is otthont ad.

Forrás: u_y02qar7z képe a Pixabay -en.

A teljes cikk a mienkavilag.hu oldalon érhető el.