Hozzávalók:
500 g darált hús (marha, borjú, bárány, vagy ezek kombinációja)
1 közepes fej vöröshagyma
2 szelet szikkadt kenyér
1 db tojás
3 gerezd fokhagyma
1 tk őrölt pirospaprika
Só, bors, kakukkfű, őrölt római kömény, menta (ízlés szerint)
Étolaj a sütéshez
A szószhoz:
1 ek olívaolaj
4 db paradicsom (közepes)
2 gerezd fokhagyma
1 ek sűrített paradicsom (domates salçası)
Só, bors, kakukkfű
A tetejére:
15 dkg reszelni való sajt (kaşar peynir)
Hegyes zöldpaprika (fele annyi darab, ahány főre készítjük)
Paradicsom (ugyanannyi, mint a zöldpaprika)
1 ek étolaj
A kenyeret beáztatjuk langyos vízbe, kinyomkodjuk, majd apró darabkákra tépkedjük. A vöröshagymát lereszeljük, a fokhagymát összezúzzuk. Mélyebb tálba tesszük a darált húst. Hozzáadjuk a vöröshagymát, fokhagymát, tojást és az áztatott kenyeret. Sózzuk, fűszerezzük, majd alaposan összegyúrjuk. Lefedve kis időre hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.
Közben elkészítjük a paradicsomszószt. A paradicsomokat pár pillanatra forrásban lévő vízbe dobjuk, szűrővel kiszedjük, és rögtön hideg vizet engedünk rá. Lehúzzuk a héjukat, majd lereszeljük. A fokhagymát összezúzzuk. Egy kisebb lábasban feltesszük az olívaolajat, rádobjuk a fokhagymát, és rögtön utána a sűrített paradicsomot is. Egy percig pirítjuk, kavargatva, hogy meg ne égjen. Ezután hozzáadjuk a reszelt paradicsomot, sózzuk, fűszerezzük, végül közepes lángon a forrástól számított 5-6 percig főzzük.
Egy serpenyőben kevés étolajat forrósítunk, ezalatt a darált húsból golyókat formázunk, kissé ellapítjuk, majd az olajon mindkét oldalán megsütjük. A zöldpaprikákat és a paradicsomokat félbe vágjuk, enyhén olajozott roston, grillen, vagy grillserpenyőben minden oldalukon megsütjük. A sajtot lereszeljük.
A cseréptálkákba – méretüktől függően – 3-4 db köftét teszünk, öntünk rá a paradicsomszószból, meghintjük reszelt sajttal, végül megkoronázzuk a fél sült paprikával és paradicsommal. Sütőbe téve addig sütjük, amíg a sajt megolvad, illetve megpirul a tetején. Forrón tálaljuk.
Afiyet olsun!
Szegedi Ági / Türkinfo