Filmajánló: Nomád francia, kazak film

nomad1NOMÁD francia, kazah film 2005 Szereplők: Jay Hernandez, Jason Scott Lee, Kuno Becker, Mark Dacascos, Archie Kao, Doskhan Zholzhaksynov Rendezők: Ivan Passer, Sergei Bodrov, Talgat Temenov Forgatókönyv: Rustam Ibragimbekov Operatőr: Dan Laustsen, Ueli Steiger Zene: Carlo Siliotto Gyártó: Ibrus, True Story Production Forgalmazza: Intersonic Hossz: 112 perc DVD Információk: Hang: DD 5.1 Szinkronok: magyar, kazah, cseh Feliratok: magyar, kazah, cseh Kép: 1.85.1 (16:9) DVD Extrák: Filmjelenetek, Előzetesek A XV-XVI. sz. a különböző török nyelvű törzsekből kialakult a kazah nép, három kazah kánság jön létre. 

Kazahsztán a 18. században: óriási területen fekvő ország, a maga nyers szépségével, Kína, Tibet és Oroszország szomszédságában. A kazahok büszke harcos népe századokon át ellenállt a különböző népek támadásainak. A mongol területeken lévő törzsek újraegyesítése utáni dzsungar hatalom élet-halál harcra hívja ki a formálódó kazak erőket. A teljesen nyugatra szoruló kazakok egy végső csatában megállítják a keleti ellenséget miközben nemcsak a dzsungárokkal, hanem, a saját népükből az ellenséghez elszegődött árulók cselvetéseivel is fel kell venni a harcot. 1731, 1740, 1846 mindhárom kánság orosz fennhatóság alá kerül. Oraz (Jason Scott Lee) egy új hős eljövetelét jósolja. Megszületik Mansur (Kuno Becker), kinek sorsa, hogy egyesítse a kazah népet és dicső győzelemre vigye a harcokban. Galdan, Jungar uralkodója (Doskhan Zholzhaksynov) magához hívatja Sharish hadvezért (Mark Dacascos), hogy találja meg a fiút és végezzen vele. Oraz mindent megtesz annak érdekében, hogy elrejtse Mansurt és eljuttassa atyjához, Walim szultánhoz.

Telnek az évek, Mansur a legendás Dzsingisz Kán sarjával, Eralival (Jay Hernandez) nevelkedik – egy névtelen pásztor elárvult gyermekével és testvérként szeretik egymást. Az egyik küdetése győzelemre vinni népét, míg másik a barátság igazi értékét hivatott megmutatni. De jön Gaukhar, a szépséges és bátor leányzó (Ayana Yesmagambetova), akibe mindketten beleszeretnek. Egymás iránti elkötelezettségük a szerelem súlya alatt egyre gyengül. Turkestan városa Galdan uralma alá kerül. A jungarok megölik Mansur apját és elrabolják Gaukhart. Eljött a harc ideje… Epikus történet egy hősi sors beteljesedéséről – a királyság megmentéséről. A jó és a rossz küzdelme, a barátság tűréspróbája a féltékenység által, és a szerelem feláldozása alkotja a történet velejét – ez a legenda. Gyönyörű egzotikus tájakon, magával ragadó környezetben játszódó film, lélegzetelállító csatajelenetekkel.

Kurultaj