EGY ANYA GEORGE W. BUSHSAL SZEMBEN – KRITIKA

Kép forrása: hetediksor.hu

Egy anya George W. Bushsal szemben (Rabiye Kurnaz vs. George W. Bush), rendezte: Andreas Dresen, szereplők: Meltem Kaptan, Alexander Scheer, Nazmi Kirik, német-francia filmdráma, 119 perc, 2022., 12 éven aluliaknak nem ajánlott!

Anya csak egy van

A Berlinben Arany Medvére jelölt és Ezüst Medvét nyert film egy Németországban élő török nő történetét meséli el és valós események ihlették. Terrorizmussal vádolt fia az iszlámot tanulmányozandó látogat Pakisztánba, amikor lekapcsolják és bebörtönzik, a nő sokéves harca ezután a féltés, az anyai szeretet és az aggódás gondolatébresztő és megható jelképévé válik. Az Egy anya George W. Bushsal szemben ugyan nem ígér habkönnyű nyári kikapcsolódást, de mindenképpen megtekintésre ajánlott alkotás.

Egy nap Rabiye Kurnaz. hiába keresi fiát otthon, csak az üres szobája fogadja. Elkezdi keresni, a barátoknál kérdezősködik, elmegy a gyakran látogatott helyekre és egyre inkább úgy tűnik, Murat elhagyta az országot, hogy az iszlámot tanulmányozza Pakisztánban. 9/11 után járunk, a közvélemény az iszlám hitűek ellen fordul és nagyon hamar rásütik az emberre a terrorista bélyeget. Muratot a brémai tálibként kezdik emlegetni az újságok, miközben a ház körül állandóan riporterek lebzselnek csőre töltött kamerával és mikrofonnal. Egyszer csak hír érkezik, a fiút Guantanamora szállították, ami tulajdonképpen afféle senkiföldje, se nem Kuba, se nem az Egyesült Államok, így a foglyok jogi státusza sem teljesen tisztázott, ráadásul Murat hiába él Németországban, török állampolgár.

Folytatás

Forrás: hetediksor.hu