Férfi kosár Euroliga: óriási finis, otthon kapott ki a címvédő

Kép forrása: twitter.com

Megszerezte első győzelmét a Zalgiris és a Valencia az európai férfi kosárklubok elitbajnokságában, az Euroligában: a litván csapat hazai pályán a Virtus Bolognát gyűrte le végletekig kiélezett küzdelemben (68–65), míg a spanyol klub a címvédő Anadolu Efes otthonában nyert ugyancsak körömrágós csatát (92–91). A Fenerbahce három játéknap után is hibátlan, a Monaco ellenben – 19 pontos előnyről – elszenvedte első vereségét. A Bayern München és a Partizan Beograd még vár az első sikerére: előbbit a Barcelona, utóbbit a Milan verte meg idegenben.

Az Anadolu Efes jól kezdett, hamar megugrott tíz ponttal (17–7), de a Valencia nem hagyta lerázni magát, és az első negyed második felétől végig öt ponton belül volt a különbség – hol az egyik csapat vezetett, hol a másik. A végjátékra a 16 sikeres triplával operáló vendégek fordultak minimális előnnyel, ám 14 másodperccel a vége előtt Rodrigue Beaubois is beszórt egy hármast, amellyel fordított. Öt másodperccel a vége előtt azonban Chris Jones értékesített két büntetőt – ezekkel nyert a Valencia. (91–92)

A két vereséggel kezdő Zalgiris a harmadik negyed derekán, 42–41-nél vezetett először, de a folytatásban megint üldözni kényszerült a vendég Bolognát – egészen az utolsó percig: 13 másodperccel a vége előtt Ignas Brazdeikis fordított, majd ő süllyesztette el a litvánok előnyét növelő két büntetőt. Egy olasz támadást azért még ki kellett védekezni a győzelemért. A Zalgiris utolsó 10 pontjából nyolcat Brazdeikis szerzett, a meccset 14-gyel, valamint hat lepattanóval és öt assziszttal zárta. (68–65).

Forrás, videók, táblázat: www.nemzetisport.hu