Felújítják Harrán történelmi házait

Törökország délkeleti részén, a Şanlıurfa tartományban lévő Harrán történelmi épületei újjáélednek. A világ legrégibb települései közé tartozó város számos civilizációnak adott otthont i.e. 6000 óta, így az asszír és az omajjád dinasztiák fővárosa is volt.

Az „Urban design projekt” keretében már két éve több szervezet is azon dolgozik, hogy Harrán történelmi épületeit helyreállítsák az eredeti formájukba és megnyissák a turisták előtt. Ezen épületek közé tartoznak a különleges, kúp alakú házak, az Ulu mecset, melyet Firdevs mecsetként is ismernek, és a hozzá tartozó medresze (iskola) is.

Mehmet Emin Özçınar, Şanlıurfa polgármester-helyettese az Anadolu Ajansı török hírügynökségnek elmondta, hogy az „Urban design projekt” nagyon fontos a település számára, melynek segítségével Harrán jobban népszerűsíthető lesz a turisták körében. Arról is beszélt, hogy a feltárásokban a Harrán Egyetem Régészeti Tanszéke vesz részt. Két ásatás is folyik a kerületben, az egyik az iskola mellett, ahol találtak egy ókori fürdőt. A másikat Harrán bejáratánál végzik, ahol a vár alsó részét tárják fel. A projekt keretében 12 kúp alakú házat állítanak helyre. Ebben a Török Kulturális és Turisztikai Minisztérium is támogatja őket, és ha kész lesznek, a turisták is látogathatják majd. Ezenkívül egy 25 szobás hotel építését is elkezdik.

„Az Élelmiszerügyi, Mezőgazdasági és Állattenyésztési Minisztériumnak köszönhetően Şanlıurfa Kormányhivatalának vezetősége létrehozott egy bizottságot, amelynek feladata a történelmi területek megóvása. Mint tudjuk, Şanlıurfa története régre nyúlik vissza. Az emberiség története Göbeklitepében kezdődött 12 000 évvel ezelőtt. Az első gazdák és telepesek a Harrán-alföldön éltek. A városban 19 civilizáció élt, az ő emlékeik is itt találhatók. Ezek mind rávilágítanak arra, hogy a város mennyire fontos szerepet játszott a történelemben” – mondta a polgármester-helyettes.

A Harráni Házak Védelmi és Promóciós Szövetségének elnöke, Ahmet Özyavuz pedig arról beszélt, hogy a harráni kúpházak különleges szerkezetűek, a világon máshol ilyet nem látni. A házakban télen és nyáron is lehetett lakni. Nagyon fontos, hogy megóvják ezeket, és megmutathassák a turistáknak, hogy ők is bepillantást nyerhessenek az ittélők életébe.

Forrás: Hürriyet Daily News

Kollár Kata – Türkinfo