Felavatták Yunus Emre török költő szobrát Lakitelken

Kép forrása: kultura.hu

Magyarországot és Törökországot mélyen gyökerező barátság és stratégiai szövetség köti össze – hangoztatta a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős helyettes államtitkára Yunus Emre török költő szobrának avatásán szombaton a Bács-Kiskun vármegyei Lakiteleken.

Mustafa Sentop, a török parlament előző elnöke elmondta: Yunus Emre a török költészet kiváló képviselője, aki nagyon fontos nemzetük kultúrája szempontjából. Versei szóról szóra, a néphagyomány útján terjedtek. Közölte: a török költőt egy magyar származású férfi ismertette meg Európával. A Magyarországi György néven ismertté vált erdélyi fiatal 1438-ban került török fogságba, 22 éven át az Oszmán Birodalomban élt, később Rómában telepedett le, és a török hagyományokról, szokásokról könyvet írt. Az 1481-ben kiadott latin nyelvű kötetben Yunus Emre tanításait is megemlítette. Később, 1531-ben a – törökökről pozitív képet festő – könyvet németre fordították, amely nagy példányszáma miatt elterjedt Európában. A kötetben szereplő két Yunus Emre-vers sehol máshol nem lelhető fel – tette hozzá Mustafa Sentop.

Gülşen Karanis Ekşioǧlu, Törökország budapesti nagykövete arról beszélt, hogy a felavatott szobor a jó erkölcs, a humánus emberi értékek szimbóluma. Kiemelte, hogy a közös történelmi múlttal rendelkező két népet közös baráti szálak fűzik egymáshoz, és „Yunus Emre filozófiája megtalálható mind a magyar néplélekben, mind a török költészetben”.

Folytatás

Forrás: kultura.hu