Hogy megleljük a bennünk levő Júnusz Emrét

Kép forrása: commons.wikimedia.org

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója a megnyitóbeszédében a rokonérzet különböző formáiról szólt. A szellemi és a lelki rokonság mellett létezik még az, „ami a génjeinkbe van kódolva (…): ez az érzés zsigeri, a sejtjünkben érezzük, hogy közünk van a másikhoz, akinek idegennek kellene lennie”. Demeter rámutatott: ismeretlen ismerősként olvassuk a 13. századi nagy török költőt, Júnusz Emrét, az ősi török nyelv mesterét. Érzékeljük, hogy valami elemi kapcsolat fűz az ő szellemiségéhez. A kiállított munkák megidézik a magyarul is olvasható kiváló költő eszmeiségét, amihez még ma is elevenen tudunk kapcsolódni.

A török nyelv és civilizáció alapkövei közé tartozó Júnusz Emre halálának 700. évfordulója alkalmából az UNESCO 2021-ben őt és a török nyelvet ünnepli, emlékeztetett Dujszen Kaszejinov, a TÜRKSOY főtitkára, Kazahsztán volt kulturális minisztere.

A megnyitón Demeter Szilárd és Dujszen Kaszejinov megállapodást írtak alá, amelynek célja, hogy a magyar kultúrát jobban megismertessük a türk világgal, valamint, hogy hozzánk is nagyobb arányban jussanak el a türk kultúra elemei.

A Nemzetközi Török Kulturális Szervezet, a TÜRKSOY, a Türk Tanács Magyarországi Képviseletének Irodája és a Petőfi Irodalmi Múzeum közös szervezésében megvalósult kiállítás, a Gyere, nézd a megállapodás első eredménye. A kiállítás anyaga Júnusz Emre életére utal vissza. Bemutatják öltözködését, költészetét, azt a fejlődési utat, amit végigjárt, míg eljutott a megvilágosodásig. Azonban a tárlat nem csupán a költő életét állítja középpontba. A műtárgyakon keresztül láthatóvá teszi azt is, hogy a mai alkotókat miképpen inspirálja a 13. századi költő szelleme.

Dujszen Kaszejinov hozzátette: az emlékév és ezen belül ez a kiállítás sem csupán az emlékezést szolgálja, hanem a szellemi kincsestárunk gazdagodását, valamint a lelki megvilágosodást is.

Folytatás

Forrás: kultura.hu