Ezt olvasd el, ha Törökországba jössz nyaralni a Covid-19 alatt!

Kép forrása: piqsels.com

Gondoltam, hogy ebben a sok koronavírusos kavarodásban picit összeszedem az információkat egy helyre (hogy legalább két napig érvényes legyen – amíg meg nem változtatnak hirtelen újra mindent). Szóval, kezdjünk is bele!

1. Belépés Törökországba – Mi kell ahhoz jelenleg, hogy beléphessünk Törökországba magyar állampolgárként?

Két eset állhat fent jelenleg: hogy valakinek van oltása, vagy nincs oltása. Amennyiben nincs oltásunk, úgy a Törökországba lépés előtt 72 órával csináltatnunk kell egy PCR tesztet (magyar és angol nyelven legyen) VAGY pedig egy darab 48 órás gyors antigén tesztet VAGY pedig hitelt érdemlően bizonyítanunk kell, hogy a belépést megelőző hat hónapon belül átestünk a Covid-19 fertőzésen (és ebben az utolsó opcióban így NEM KELL semmilyen tesztet bemutatni!).

Ha pedig van oltásunk, akkor vagy védettségi igazolványra lesz szükségünk (nem kell, hogy Magyarországról legyen, hitelt érdemlő igazolásnak kell lennie, lehet más országból is, ha épp ott kaptuk meg az oltásunkat) vagy pedig ennek az applikáció verziójára. Törökországban semmilyen korlátozás nincsen az oltás típusát tekintve (az országban jelenleg Sinovac és Biontech oltásokat használnak), tehát lehet jönni „kínaival”, „orosszal”, mindennel.

Ezeken kívül az antitestes védettségi igazolvány is érvényes, ugyanúgy.

Ezeket az igazolásokat Magyarországon kérik, ezek nélkül már a repülőre sem lehet felszállni.

Illetve még ide sorolnám a kilépés témakörét is. Törökországban semmilyen kilépési szabály nincsen, tehát semmilyen hotel nem kötelezhet arra, hogy csak fizetős PCR teszt fejében hagyhatjátok el az országot. Ilyen nincs.

2. Regisztráció?

Jelenleg a Törökországba való utazás előtt 72 órával ki kell tölteni (ITT elérhető a link, amin ez megtehető) egy regisztrációs lapot. Ezen általános információkat kell megadni (cím, név, adatok, szállás, járat etc.), majd pedig a végén kapunk egy dokumentumot a tetején egy QR-kóddal. Mi ez, és miért fontos?

Ez a regisztráció nem magához a belépéshez kell (csak mert sokszor látom, hogy kérdéseket vet fel, hogy „de a határőr meg se nézte a kódomat”), hanem ahhoz, hogy az illető, aki belép az országba bekerüljön az ún. „HES” alkalmazásba, amit Törökországban a koronavírus nyilvántartására használnak lényegében (itt tartanak nyilván mindent személyre szabva ezzel kapcsolatban). Ezért a QR kódot, amit a regisztráció végén kaptok, őrizzétek meg, mert az országban való mozgáshoz szükség van rá. Hivatalosan minden étteremben, kávézóban, plázában el kellene kérni – de ezt sokszor elmulasztják, különösen a turistaövezetben. Viszont előfordulhat, hogy be kell olvastatni, úgyhogy a legjobb, ha nálunk van.

3. Maszk?

Én minden esetben a hivatalos szabályzatot írom le, itt sem teszek másként. A jelenleg érvényben lévő szabályok szerint, Törökországban, amint otthonról, szálláshelyről kilépünk, kötelező maszkot viselni, kültéren is, mindenütt. Természetesen, megint más kérdés, hogy mennyire tartják be, viszont a lényeg, hogy tudjunk róla, hogy ténylegesen ez a szabály, mert akármikor össze lehet futni olyan rendőrrel, aki esetleg be is kívánja tartatni vagy esetleg büntetne érte.

Forrás: postcardsfromturkey.blogspot.com