Ezen a napon: A török sorozatok történelmi napja – az első bemutató

Írtunk már a 100 legjobb vagy a 10 legnézettebb török sorozatról, a legújabbakról többször is, amikor egy-egy új szezon indult. Nézzük meg most azt, hogy mikor és melyik volt az első! Ugyanis ma, azaz május 19-én van a török sorozatgyártás születésnapja.

A TRT1 – a török állami televízió egyes számú csatornája – fogott elsőként helyi gyártású sorozat készítésébe és vetítésébe. 1974. május 19. az a nevezetes dátum, amikor bemutatták a Kaynanalar (Anyósok) című teleregény első epizódját. Műfaja: sitcom, azaz szituációs komédia, a tévés műfajok egyik legkedveltebb fajtája.

A sorozat 1974-2004 között volt képernyőn. Közben 10 év szünetet tartottak, sőt csatornaváltás is történt, 1997-től már a Kanal D sugározta.

A történetet így 30 évig, 14 szezonon át, 314 részben követhették nyomon a nézők.

forrás: Kaynanalar YouTube csatorna

Nem is kell sokat kutatni, hogy mi is megnézzük ezt az első epizódot, hiszen egyszerűen a YouTube-linket kell megnyitnunk. Egyértelműen érdemes megtenni, hiszen televíziós történelem, aminek részesei lehetünk.

Szereplők és az általuk alakított karakter:

Tekin Akmansoy – Nuri Kantar
Leman Çıdamlı – Nuriye Kantar
Defne Yalnız – Döndü
Sevda Aydan – Tijen Hakmen
Ege Aydan – Timuçin Hakmen
Münir Caner – Katip Kerim
Sermin Hürmeriç – Nur Hakmen
Haşim Hekimoğlu – Timur Hakmen
Gültekin Gülkan – Şerafettin
Alev Sezer – Timuçin Hakmen
Fethi Kantarcı – Timurlenk Hakmen

A történet fő vonala: Nuri Kantar – a családfő – Kayseriben élő, hagyományokhoz ragaszkodó nagykereskedő. Cégének tevékenységét szeretné bővíteni, ezért teljes családját Isztambulba költözteti. Lánya nem sokkal később férjhez szeretne menni egy isztambuli család fiához, Timuçin Hakmenhez. Innen kezdődnek a bonyodalmak. A két család ugyanis teljesen eltérő – anatóliai, illetve modern, nagyvárosi – stílusban élik mindennapjaikat.

Erdem Éva – Türkinfo