Exkluzív interjú Orhan Pamuk Nobel-díjas íróval

Kép forrása: commons.wikimedia.org

„Törökország nem 85 millió kis Erdogan országa”

Új regényét azért kezdte el írni, mert, mint mondja, Erdogan kormánya egyre jobban autoriterré vált. A pestis éjszakái nemrég jelent meg magyarul, a regény kapcsán az elnyomó rendszerről, a nem olvasó török bírákról, a Nobel-díj nyújtotta védelemről és a New York-i metróról is beszélgettünk Orhan Pamuk íróval. És arról is, hogy szerinte miben nincs igaza Margaret Atwoodnak.

Még sehol nem volt pandémia, amikor nekikezdett A pestis éjszakái megírásának, a Covid-korszak a regény írása közben köszöntött be, házhoz jött az ihlet. Hatott a szövegre, hogy az addig csak elképzelt járvány valóságossá vált?

Ha történelmi regényt ír az ember, könyvek közt kezd élni, eltemetkezik a legkülönfélébb dokumentumokban. Arra rendezkedsz be, hogy könyvek, tanulmányok, disszertációk és mindenféle-fajta szakszövegek közt fogod tölteni az időd nagy részét. Én is bújtam a történelemkönyveket, az orvostörténeti munkákat, körülvettem magam a szükséges irodalommal, alaposan felkészültem tehát, és megelégedésemre szolgált, hogy minden a helyén van. Legalábbis úgy éreztem.

Ám amikor a koronavírus felütötte a fejét, rá kellett jöjjek, hogy valami hiányzik a könyvemből. Ez a valami a félelem volt. A szereplőim félelme nem ért fel a saját félelmemhez, pedig a pestis sokkal gyilkosabb kór, mint a koronavírus.

Nagyobb félelmet kell plántálnom a szereplőkbe, erre figyelmeztetett a koronavírus.

Nemcsak az emberek, a kormányok viselkedése is igen jellemző pandémia idején.

Alaposan utánanéztem, hogyan viselkedtek az emberek karantén idején, miként annak is, hogyan viselkedtek a népeket irányító kormányok. A történelem e téren is ismétli önmagát. Először jön a tagadás. Aztán a fertőzések száma emelkedni kezd. Ezzel együtt terjedni kezdenek a rémhírek. Van, hogy a kormányok belebuknak a pandémiába, a helyükbe pedig egy erősebb kezű vezető lép. Ez a helyzet szépen megágyaz az autoriter kormányzásnak. Ezek a lépések szoktak ismétlődni a pandémiák idején újra meg újra, nincs új a nap alatt.

Azért is írtam meg ezt a regényt, mert a török kormány, Erdogan kormánya egyre inkább autoriterré vált. Vagy harminc éve jár a fejemben, hogy írjak egy pestisregényt, úgy éreztem, most elérkezett az ideje.

Az Oszmán Birodalom végső időszakára helyeztem a pestisemet, reális képet akartam festeni az akkori viszonyokról, erre építve akartam mesélni az engem izgató kérdésekről, a nacionalizmusról, a tekintélyuralmi rendszerekről, és egy autoriter jegyeket viselő nemzet létrehozásáról.

Folytatás

Forrás: rtl.hu