Ev baklavası (Házi baklava)

Hozzávalók:ev baklavasi

3 db tojás
1 vizespohár (2 dl) tej
1 vizespohár étolaj
1 cs sütőpor
1 ek ecet
½ kk só
6 vizespohár liszt

A töltelékhez:

Darált dió vagy mogyoró

A nyújtáshoz:

Kukoricakeményítő

A sziruphoz:

4 pohár cukor
5 pohár víz
Néhány csepp citromlé

A tetejére:

30 dkg vaj vagy margarin

Elkészítés:

A tojást, tejet, étolajat, ecetet, sütőport tegyük dagasztótálba, és a kellő mennyiségű lisztet hozzáadva közepesen lágy tésztát gyúrunk. Az elkészült tésztát osszuk fel 30 egyenlő darabra.ev-baklavası-tarifi2

Minden darabot egyesével kistányér méretűre nyújtsunk ki, majd a lapokat kukoricakeményítővel meghintjük és tízesével egymás tetejére helyezzük őket. A három darab, immár tízlapos tésztát, egyenként nyújtófa segítségével tepsi méretűre nyújtjuk.ev-baklavası-tarifi3ev-baklavası-tarifi4ev-baklavası-tarifi6

A tepsibe helyezett lapok közé bőven szórjunk darált diót vagy mogyorót. Ízlés szerint szeleteljük fel, majd az olvasztott vaj felével locsoljuk meg, ügyelve arra, hogy mindenhová egyformán jusson.ev-baklavası-tarifi7

180°-ra előmelegített sütőben süssük addig, míg színesedni kezd a teteje, ekkor vegyük ki a sütőből és locsoljuk meg a maradék olvasztott vajjal. A sütőbe visszatéve süssük addig, míg az alja is átsül.ev-baklavası-tarifi

A recept végén található néhány kép, segítségül a baklava felszeleteléséhez.

A szirup elkészítése:

4 pohár cukrot és 5 pohár vizet teszünk egy lábasba, majd 15 percnyi forralás után, a pár csepp citromlevet hozzáadva további 1-2 percig forraljuk. A kihűlt baklava tetejére öntsük rá a forró szirupot.

A recepthez használt tepsi átmérője 42 cm, ehhez a mennyiséghez hasonló méretű tepsi ajánlott.

Hogyan szeleteljük fel a baklavát?

baklava-kesim1baklava-kesim2baklava-kesim3baklava-kesim4

Afiyet olsun!

Fordította: Szegedi Ági / Türkinfo

Forrás: ensondiyet.blogcu.com


2 COMMENTS

    • A recept utolsó bekezdése lemaradt, ezúttal már megtalálja benne a választ. Köszönjük észrevételét!

Comments are closed.