Erdogan mindent bevet – vajon sikerülhet neki?

Kép forrása: www.pikrepo.com

Tayyip Erdogan török elnök minden eszközt csatarendbe állít, hogy megvédje két évtizedes uralmát. Az ellenzéki pártok azonban felbátorodva folytatják az eddig nem túl sikeres küzdelmet.

Komoly ellenszél
Erdogan kemény politikai ellenszéllel néz szembe a május 14-i választások előtt. A gazdasági válság, melyet nos rettentően elhibázottan kezelt, bőven váltott ki ellenszenvet. A kormányfő meggyőződése volt, hogy a nyugaton alkalmazott és bevált monetáris politika hibás. Ő a saját megoldását akarta véghezvinni, ennek hatására rekord magasra (85%) szárnyalt az infláció az országban.

Ezután következett a földrengés, mely alapjaiban rázta meg a török társadalmat. A politikus rengeteg kritikát kapott a lassú reagálás miatt.

Mivel a felmérések szoros versenyt mutatnak, a kritikusok párhuzamot vontak azokkal a körülményekkel, amelyek 2002-ben az iszlamista gyökerű AK Pártot hatalomra juttatták, egy olyan választáson, amelyet szintén a magas infláció és a gazdasági zavarok alakítottak.

Ellenfelei megfogadták, hogy felrúgják Erdogan Törökországban végrehajtott számos változtatását.

Erdogan kemény dió
A nagy tét nem újdonság egy olyan vezető számára, aki egyszer már ült börtönben és még egy katonai puccskísérletet is túlélt 2016-ban.

Mivel az elnökválasztás és a parlamenti választások tétje ennyire nagy, a több mint egy tucat választási győzelemmel rendelkező veterán jellemzően harciasan vette célba kritikusait.

Erdogan azzal vádolta az ellenzéket, hogy előnyt akar kovácsolni a katasztrófából, és többször is ellátogatott a földrengés sújtotta területre. Gyors újjáépítést ígért, és megbüntette azokat az építőket, akik kijátszották az építési előírásokat.

A választási kampányt ipari mérföldkövek megünneplésével fűszerezte. Ide tartozik Törökország első elektromos autójának bemutatását és az első kétéltű támadóhajó felavatását, amelyet Isztambulban építettek, hogy török gyártmányú drónokat szállítson.

Erdogan emellett elindította Törökország első földgázszállítását a Fekete-tengeri tartalékból, ingyenes ellátást ígérve a háztartásoknak, és felavatta első atomerőművét egy ünnepségen, amelyen Vlagyimir Putyin elnök is részt vett.

Folytatás

Forrás: tozsdeforum.hu