Erdogan beteg, az Európa Tanács aggódik

Kép forrása: Image by Murat Hazar from Pixabay

„Kisebb egészségügyi problémák miatt” lemondta a május 14-i elnökválasztás szerdára tervezett kampányrendezvényeit Recep Tayyip Erdogan török elnök, jelentette a Reuters hírügynökség. ”Az orvosok tanácsára ma otthon fogok pihenni” – írta Erdogan a Twitteren, és azt ígérte, csütörtökön folytatja kampányát.

A tervek szerint szerdán három közép-anatóliai tartományban tartott volna beszédet, de kedd este egyélő televíziós adásban rosszul lett az újraválasztásáért kampányoló államfő. Ekkor a Kanal 7 tévének adott, eleve másfél órás késéssel kezdődő interjúját kellett váratlanul megszakítania. Húsz perccel később visszatért adásba Erdogan, bocsánatot kért és azt mondta, az intenzív választási kampány ”komoly” gyomorproblémákat okozott, ezért érzi magát rosszul.

A közösségi médiában azonnal megjelentek a találgatások a 20 éve hatalmon lévő elnök valós egészségi állapotát illetően. 2011. novemberében Erdogant vastagbél problémák miatt megműtötték. Hivatalos közlések szerint az elnök nem rákbeteg, de akkor is ez a feltételezés keringett közszájon.

Az viszont tény, hogy igen nyomasztó lehet a kampány a 69 éves Recep Tayyip Erdogan számára, mert két évtizedes „uralma” során még sosem kellett ilyen szoros versenyben helytállnia. A május 14-i elnök- és parlamenti választásokon az egyesült ellenzéknek ezúttal valós esélye van arra, hogy legyőzze mind Erdogant, mint pártját, az AKP-t. Felmérések szerint egy tiszta választáson, bár szoros eredménnyel, de a jelenlegi erőviszonyok mellett az elnökválasztást és a parlamenti választást is az ellenzék nyerné meg.

Aggódik az Európa Tanács is, bár nem a török elnök egészségi állapota, hanem a török demokrácia helyzete és a közelgő választás tisztasága miatt.

Folytatás

Forrás: nepszava.hu