Erdogan: a török, aki törököt fogott!

Kép forrása: www.pikrepo.com

Elképesztő emberkísérleten van túl a török gazdaságpolitika. A török gazdaság a 2000-es évek végén még igazi sikertörténetnek számított a korábbi IMF-segélynek, és az IMF receptje alapján Recep Tayyip Erdoğan elnök által végrehajtott gazdaságpolitikának köszönhetően.

A török tőzsdeindex dollárban 2010-ben érte el a csúcsát, de még a 2012-13-as évek is erősnek számítottak. Ugyanakkor már akkor sok szó esett arról, hogy a török gazdaságpolitikának többet kellene foglalkozni az egyensúlyi mutatókkal.

A török vezetés egy alapvetően rendkívül egyszerű dilemma előtt állt. Vagy folytatja a hitelből történő fogyasztást és növekedést, tovább fűti a gazdaságot, nem foglalkozva a negatív következményekkel, vagy az egyensúlyi pályát tartja szem előtt, csökkenti az inflációt, egyúttal viszont recessziót kockáztat. A gazdaság lassulása, a recesszió, esetleg a munkanélküliség megnövekedése azonban nem olyan dolgok, amelyek politikusokat a népszerűségi lista csúcsára juttatnak, így ezekhez mindig nehéz támogatót találni a politikai elitben.

Ennek megfelelően egy lassan kiéleződő, de látványossá váló konfliktus alakult ki az egyensúlyi mutatókat helyre rántani akaró, és így az infláció ellen küzdő jegybank és Erdoğan között. Utóbbi mai napig hangoztatja azt a teljesen ostoba közgazdasági nonszenszt, hogy a magas kamatok okozzák a magas inflációt. Lényeg a lényeg, hogy a fenti csata abból a szempontból az elnök győzelmével ért véget, hogy a török politika elfoglalta a török jegybankot. Olykor próbálkoztak visszaültetni hitelesebb embereket a jegybank élére, de amikor Erdoğan veszélyben érezte népszerűségét, azonnal gondolkodás nélkül rúgta ki a piac számára hiteles jegybanki vezetőket.

Folytatás

Forrás: cocordeblog.hu