Újra Budapestre jön Orbánhoz Erdogan – a svéd NATO-csatlakozás is téma lehet

Kép forrása: youtube

Decemberben ismét Budapestre látogat Erdogan török elnök, hogy Orbán Viktorral tárgyaljon. A látogatás apropója a még nyár végén előkészített magyar-török tanácsülés, és téma lehet a mindkét ország által halogatott svéd NATO-bővítés jóváhagyása is.

A török államfő, Recep Tayyip Erdogan december 18-án várhatóan Budapestre utazik a Magyar-Török Felső Szintű Stratégiai Együttműködési Tanács ülésére, mely az augusztus 20-án megkezdett budapesti tanácskozás folytatása lesz – írja az atv.hu.

A portál azt valószínűsíti, hogy a decemberi tanácsülés központi témája lesz a két ország közti gazdasági együttműködés, ahogy arra a múlt héten Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel tárgyaló Mehmet Fatih Kacir török ipari és technológiai miniszter szavaiból következtetni lehet.

Később az atv.hu-nak Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófönöke megerősítette, hogy Erdogan török elnök a Stratégiai Tanács ülésére jön Budapestre, és a látogatás a diplomáciai kapcsolatok felvételének 100. évfordulója is lesz, amelyet a két ország december 18-tól egy éven át kulturális évaddal ünnepel”.

Arról egyelőre nincs hír, hogy téma lesz a decemberi tanácskozáson Svédország NATO-csatlakozásának ratifikálása – ez is olyan téma ugyanakkor, amely összeköti Magyarországot és Törökországot, hiszen a NATO 33 tagállama közül már csak ez a két ország adós a jóváhagyással.

Ahogy a hvg.hu megírta, a magyar törvényhozás tavaly július óta adós ezzel a kormány által amúgy elméletben támogatott lépéssel, és az eheti, soron kívüli parlamenti ülés napirendjén sem szerepel a svéd NATO-csatlakozás, sőt egyelőre az év végéig nincs napirenden. Közben a törökök is halogatják a döntést.

A hvg.hu nemrég arról is írt, hogy az ügyészség szerint sem indokolt nagy feneket keríteni annak, hogy miután augusztus 20-án Budapesten egy magyar férfi az utca túloldaláról tiltakozásul bemutatott a legutóbb akkor itt tartózkodó Erdogannak, a török elnök emberei a földre vitték, bántalmazták.

Forrás: index.hu