Elszáradt füvekről

Kép forrása: artmozi.hu

Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál 2023
A legjobb színésznő díja

Nuri Bilge Ceylan a kortárs európai mozi egyik legjelentősebb alkotója. A török rendezőóriás filmjei rendszeresen a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon debütálnak, ahol sorra nyerik a díjakat – például kiérdemelte a Zsűri Nagydíját (Messze, 2003, Once Upon a Time in Anatolia, 2011), a legjobb rendezés díját (Három majom, 2008), a FIPRESCI-díjat, valamint egyenesen a fesztivál legrangosabb díját, az Arany Pálmát (Téli álom, 2014).

Legújabb, Elszáradt füvekről című, festői szépségű filmjében a kiábrándult Samet (Deniz Celiloglu) isten háta mögötti falucskában tanít Kelet-Anatóliában, Törökország kurdok lakta részén. Abban reménykedik, hogy egyszer majd a ranglétrán feljebb jut, és Isztambulban kap állást. A férfi egyhangú élete a vonzó tanárnő (Merve Dizdar az alakításáért a legjobb színésznőnek járó díjat nyerte Cannes-ban) megjelenésével, és az iskolában kirobbanó botránnyal fenekestül felfordul. Diákjaik a hatalmukkal való visszaéléssel vádolják meg őket.

Az Elszáradt füvekről Ceylantól megszokott módon az emberi lélek legmélyére ás, miközben sokakat foglalkoztató kérdésekhez nyúl rendkívül érzékenyen.

Forgalmazó Mozinet
Színes
Készítő ország török francia német svéd
Felirat nyelvek magyar

Kuru Otlar Üstüne / About Dry Grasses
dráma
2023
197 perc,
Magyar felirattal
https://www.imdb.com/title/tt13231544/
2D
Rendező új
Nuri Bilge Ceylan
Színészek új
Deniz Celiloglu
Merve Dizdar
Musab Ekici
Ece Bagci

Forrás és bemutató videó: artmozi.hu