Aki Erdogan utóda lehet: Ekrem İmamoğlu, a „yiğit”, a bátor isztambuli polgármester

Kép forrása: en.wikipedia.org

Váratlan és súlyos vereséget szenvedett egy héttel ezelőtt Törökországban az önkormányzati választáson Erdogan több mint húsz éve kormányzó pártja. „Aki nem érti a nemzet üzenetét, előbb-utóbb veszíteni fog” – mondta győzelme után Isztambul újraválasztott polgármestere. Ekrem İmamoğlu pályaképe.

Az ideológiai kontraszt dacára sok a közös vonás a 70 éves, iszlamista török elnök, Recep Tayyip Erdoğan, és a nála 17 évvel fiatalabb, szekuláris Ekrem İmamoğlu között, akit fölényesen újraválasztottak Isztambul polgármesterének.

Mindkettőjük családi gyökerei Törökország fekete-tengeri, keleti térségére, Trabzon tartományra vezethetők vissza; mindketten a legnagyobb és legerősebb török metropolisz élén álltak/állnak; mindkettőjük politikai karrierjét bíróságok gáncsolták – és valaha mindketten lelkesen fociztak.

Erdoğan az államfői tisztségig vitte, az önkormányzati választások elsöprő ellenzéki győzelme után pedig sokak meggyőződése, hogy a következő elnökválasztáson İmamoğlu lesz az utóda, Törökország elnöke. A kampány finisében yiğitnek, bátornak nevezték.

„Aki nem érti a nemzet üzenetét, előbb-utóbb veszíteni fog” – szögezte le isztambuli győzelme után İmamoğlu, aki szerint a választók akaratukkal közvetlenül az elnöknek üzentek.

Tam Yol İleri, gőzerővel, teljes sebességgel előre – ez volt választási szlogenje, híveinek himnusza, ami végül magabiztos győzelemig kísérte. A diadal azért is jelzésértékű, mert az egykori – ahogy nevezik: barátságos – üzletember szerint az elnök és az ő elképzelései „merőben különböznek”.

Erdoğan egyre inkább valláshű pártjával, az AKP-vel átformálta az Atatürk által eredetileg megálmodott és létrehozott szekuláris államot, amióta 2002-ben átvette a hatalmat. İmamoğlu ezzel szemben a rendületlenül világi Republikánus Néppárt, a CHP tagja 2008 óta, és ennek színeiben nyerte első polgármesteri tisztségét Isztambul Beylikdüzü kerületében egy évtizede.

Sikere annak volt köszönhető, hogy képes volt megszólítani a konzervatívabb szavazókat is, és ezzel áttörte a szociáldemokrata CHP addigi 25 százalékos plafonját Törökországban.

Folytatás

Forrás: hu.euronews.com