Ősemberfogat találtak egy családi ház előszobájában

Fotó: Kidipadeli75 / Reddit

Meglepő leletre bukkant egy Reddit-felhasználó a szülei frissen felújított családi házában: a teraszra vezető előszoba burkolatában egy emberi állkapocs maradványai lapultak. Nem csoda, hogy kiszúrta, foglalkozását tekintve a felfedező ugyanis fogorvos, de azon kívül, hogy az állkapocs emberinek tűnt, közelebbit nem tudott megállapítani róla. Miután a maradványok édesvízi mészkőben (más néven travertinóban) kövesedtek meg, az is valószínűnek tűnt a számára, hogy régiek.

Miután a Redditen a segítségére siettek, a kidipadeli75 néven kommentelő fórumozó összefoglalta, hogy mit tudott meg pár nap alatt: nem Jimmy Hoffa (1975-ben eltűnt amerikai szakszervezeti vezető) holttestét találta meg, a padlóburkolat nagy valószínűséggel egy török kőfejtőből származik, a mészkő pedig valóban travertinó, és több paleontológus is felvette vele a kapcsolatot, hogy kiderítsék, pontosan mit találhatottt.

Paleoantropológiai kincsesbánya

John Hawks, a Wisconsini Egyetem paleontológusa szerint egyértelmű, hogy hominidáról van szó, és az is valószínűnek tűnik, hogy az illető nem Homo sapiens volt. Bár a travertinóban viszonylag gyakoriak a fosszíliák, ősembereket mégis ritkán találni bennük: legutóbb 2002-ben került elő egy egy török kőfejtőből, erről a koponyaszilánk vizsgálata után kiderült, hogy a tulajdonosa a Homo erectus fajhoz tartozott. Amélie Vialet, a Párizsi Természettudományi Múzeum paleoantropológusa szerint a mostani lelet is hasonló korú, nagyjából 1 millió éves lehet, de ez csak további vizsgálatok után derülhet ki biztosan.

Folytatás

Forrás: qbit.hu