Elfogták a keresztény hívekre szentmise alatt támadó iszlamistákat Törökországban

Kép forrása: commons.wikimedia.org

Ali Yerlikaya török belügyminiszter vasárnap este közölte, hogy a római katolikus templomban lövöldöző és egy hívet megölő gyanúsítottakat elfogták, de nem említette a történtek lehetséges indítékát, sem azt, hogy kik voltak az elkövetők.

Vasárnap adtunk róla hírt, hogy egy szentmise alatt támadtak Törökországban iszlamisták a hívekre, egy embert megöltek.

A török belügyminiszter bejelentése előtt nem sokkal

az Iszlám Állam jelentkezett a támadás elkövetőjeként Telegram-csatornáján, mondván, a merénylet a terrorszervezet vezetőinek zsidók és keresztények elleni támadásokra való felhívására történt.

A török belügyminiszter a nap folyamán közölte, hogy a „gyalázatos támadás” célpontja a szertartás egyik résztvevője volt, aki a helyszínen életét vesztette. Yerlikaya később közölte, hogy az áldozat török állampolgár – írja az MTI.

A fegyveres elkövetők lövéseket adtak le a levegőbe, és a beszámolók szerint a férfit akkor lőtték le, amikor felállt, hogy tiltakozzon.

Helyszínen készült videófelvételek azt mutatják, hogy több mentő és rendőrautó érkezett az épülethez. A DHA hírügynökség által közzétett egyik felvételen a feketébe öltözött, maszkos elkövetőket lehetett látni, ahogy lassan közelítenek a templomhoz.

Davut Gül isztambuli kormányzó bejelentette, hogy a támadásnak további sebesültjei nem voltak. A rendőrség a város közlekedési csomópontjain úttorlaszokat emelt, és fokozott ellenőrzéseket tartott.

Ferenc pápa a vasárnapi imádság során szolidaritását fejezte ki az isztambuli római katolikus templom híveinek közösségével.

Recep Tayyip Erdogan török elnök a történteket követően telefonon fejezte ki részvétét a templom papjának, valamint a kormánypárt helyi képviselőinek. Yerlikaya a délután folyamán a helyszínre látogatott és kijelentette, nem fogják engedni senkinek sem, hogy szétzilálják Törökország összetartását.

Ekrem Imamoglu isztambuli polgármester szintén elítélte a támadást.

Forrás: hirtv.hu