Életműdíj Nuri Bilge Ceylannak

A Téli álom című filmért Arany Pálma-díjjal kitüntetett török rendező, Nuri Bilge Ceylan a 67. Cannes-i Filmfesztiválon 2014. május 24-én

Törökország cannes-i nyertes rendezője, Nuri Bilge Ceylan Szarajevó Szíve Életműdíjat vehet át a 24. Szarajevói Filmfesztiválon.

A nemzetközi eseményt augusztus 10–17. között tartják Bosznia-Hercegovina fővárosában.

Ceylan, napjaink egyik legelismertebb filmrendezője a díjat a filmkészítésben elért sikerei és a Szarajevói Filmfesztivál támogatásának elismeréséért kapja.

Ő lesz az idei fesztivál „Tribute” programjának díszvendége.

Rövidfilmje, a Koza (Cocoon/Selyemgubó) elnyerte az 1995-ös Cannes-i Filmfesztiválon a legjobb rövidfilmnek járó díjat. Ez volt az első török rövidfilm, amelyet ilyen rangos díjjal jutalmaztak.

Játékfilm hosszúságú alkotásai, a Kasaba (The Small Town/Város; 1997) és a Májusi eső (Mayis Sikintisi/Clouds of May; 1999) több nemzetközi elismerést is kaptak, és számos díjban részesültek. Miután megnyerte a fődíjat és a legjobb színésznek járó díjat is harmadik nagyjátékfilmje, a Messze (Uzak/Distant; 2002) 2003-ban Cannes-ban, további rangos elismeréseket söpörtbe, összesen 47 díjat nyert, melyek közül 23-at nemzetközi porondon. Ezzel a Messze lett minden idők legtöbb díjat nyert török filmje.

2006-ban az Éghajlatok (Climates) a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének (FIPRESCI) díját nyerte el Cannes-ban, majd 2008-ban Ceylan megkapta a legjobb rendezőnek járó elismerést a Három Majom (Three Monkeys) című alkotásáért. Ez volt az első török film, amelyet az Amerikai Képzőművészeti és Tudományos Akadémia Oscar-díjra jelölt a legjobb idegen nyelvű alkotás kategóriájában.

Ceylan 2009-ben tért vissza Cannes-ba, ekkor a fesztivál zsűrijének tagja volt.

2011-ben elnyerte a Cannes-i Filmfesztivál fődíját a Once Upon a Time in Anatolia című alkotásáért. A filmet nemzetközi csapattal – köztük Bosznia-Hercegovina filmeseivel –  készítette.

Ceylan következő filmje, a Téli álom (Kış Uykusu/Winter Sleep) elnyerte a 2014-es Cannes-i Filmfesztivál fődíját.

Legutóbbi filmje, a Vadkörtefa (Wild Pear Tree) szintén bosznia-hercegovinai koprodukcióban készült, az idei Cannes-i Filmfesztiválon mutatták be. Mind a közönség, mind a kritikusok elismeréssel fogadták.

A szintén török rendező, Osman Nail Doğan Galambtolvajok (The Pigeon Thieves) című alkotása kilenc másik nagyjátékfilmmel versenyez a játékfilm kategóriában. A zsűriben helyet kap az iráni rendező, Asghar Farhadi is.

Forrás: Daily Sabah

Kollár Kata – Türkinfo