Egy török falu is szerepel a falusi turizmusra ajánlott helyek listáján

A Turisztikai Világszervezet (United Nations World Tourism Organization – UNWTO) néhány napja tette közzé azon falvak listáját, melyeket 2022-ben a legjobb turisztikai célpontok díjával tüntet ki.

Az elismerést azok a vidéki desztinációk nyerhetik el, amelyek a turizmust a fejlődés motorjaként, a munkahelyteremtés és a jövedelemszerzés új lehetőségeként használják, miközben megőrzik és népszerűsítik a közösségi értékeket és termékeket. 2022-ben öt régió 18 országából összesen 32 falu részesült az kitüntetésben. A falvakat független tanácsadó testület értékelte kilenc területre kiterjedő kritériumrendszer alapján.

Erre az elit listára került fel Törökországból – az általunk is nagyon kedvelt – Birgi (Ödemiş/Izmir).

Fotó saját forrásból

Birgi főváros volt az 1300-as években. Egészen pontosan 1308-1426 között volt fővárosa az Aydınoğulları Beyliği országrésznek, még az Oszmán Birodalmat megelőzően. Ennek megfelelően történelmi emlékek gazdagsága jellemzi a helyet: az aga nyári lakja teljesen bejárható szobáról szobára, és itt található az égei övezet legöregebb mecsetje is, nem beszélve a kő- és faházakról, csinos utcákról.

Részeletesen több cikkünben olvashatnak róla: ITT vasárnapi utazást tehetnek a településre, ITT pedig egyéb égei-tengeri partvidéki gyöngyszemmel együtt ismerkedhetnek meg vele.

Meg kell említeni, hogy a világszervezet további török falvakat is felvett a figyelemre méltó helyek listájára: Anıtlı (Midyat/Mardin) és Cumalıkızık (Bursa). A teljes listát ITT böngészhetik át, illetve a szervezet rövidfilmjében egy-egy pillantást is vethetnek a falvakra.

Erdem Éva – Türkinfo