Egy török és egy magyar falu is szerepel a falusi turizmusra ajánlott helyek idei listáján

A Turisztikai Világszervezet (United Nations World Tourism Organization – UNWTO) néhány napja tette közzé azon falvak listáját, melyeket 2023-ban a legjobb turisztikai célpontok díjával tüntet ki.

Az elismerést azok a vidéki desztinációk nyerhetik el, amelyek a turizmust a fejlődés motorjaként, a munkahelyteremtés és a jövedelemszerzés új lehetőségeként használják, miközben megőrzik és népszerűsítik a közösségi értékeket és termékeket. 2023-ban összesen 54 falu részesült az kitüntetésben.

A falvakat független tanácsadó testület értékelte kilenc területre kiterjedő kritériumrendszer alapján. Erre az elit listára került fel Törökországból – az általunk is nagyon kedvelt – Şirince (Izmir).

Forrás: World Tourism Organization (UNWTO)

Şirince egy kedves kisváros vicces történelemmel, gyönyörű kilátással, csodás ételekkel, vendégszeretettel és még sok minden mással. Ez az egyik legjobb példája a török és a görög falu szintézisének. A falu egyetlen hátránya, hogy rengetegen keresik fel, néha egy-egy napon akár 4000 turista is.

A faluról több cikkünben olvashatnak: ITT részletesen ismerkedhetnek meg vele.

Meg kell említeni, hogy a világszervezet további török falvakat is felvett a figyelemre méltó helyek listájára: Kale Üçağız (Antalya) és Kemaliye (Erzincan).

Az idei év listáján szereplő magyar falu, melyet szintén mind nagyon szeretünk, Tokaj.

Forrás: World Tourism Organization (UNWTO)

Erdem Éva – Türkinfo