Egy nap Şirincében

Miért hívják Şirincének, és hol található?

Şirince egy kedves kisváros vicces történelemmel, gyönyörű kilátással, csodás ételekkel, vendégszeretettel és még sok minden mással. Ez az egyik legjobb példája a török és a görög falu szintézisének. A falu neve „kedves” törökül, de korábban Çirkince vagyis „csúnya” volt. Állítólag azért nevezték korábban csúnyának, hogy megvédjék a település szépségét és a lakóit a kíváncsi tekintetektől. Amikor azonban rájöttek, hogy mennyire látványos helyen terül el és milyen csodás építészeti alkotásokban bővelkedik, a nevét Şirincére változtatták 1926-ban.

A falu a hegyek között fekszik kb. 12 km-re Epheszosz ókori városától és 85 km-re İzmirtől. Építészete valóban különleges, ezért néhány házat a nagyközönség számára is látogathatóvá tettek, hogy ők is megismerhessék a falu különleges építészeti stílusát. Ha új házat építenek a településen, arra törekedniük kell, hogy beleilljen a falu összképébe, mely egyébként védelem alatt áll. Mivel Şirince hegyek és termékeny földek között fekszik, ezért rengeteg szőlő-, olíva-, barack-, füge-, alma- és dióültetvényt láthatunk mindenfelé.

Miért érdemes Şirincébe látogatni?

Şirince természeti környezetének buja növényzetét jól kiegészítik a csodás kétszintes épületek. A falu messziről úgy néz ki, mint egy festmény, és a házak messziről ugyanolyan elragadóak, mint közelről nézve. A házak szeles, szűk, macskaköves utcákkal kapcsolódnak egymáshoz, így aki erre jár, olyan érzése lehet, mintha visszakerült volna abba az időbe, amikor még nem voltak autók és modern ipar.

Az autók ki vannak tiltva a falu központjából

Şirince keskeny utcácskáit úgy próbálják megóvni, hogy járművek nem, csak lovak közlekedhetnek ezen a részen, így gyalogosan érdemes felfedezni a falut.

Természetes, helyben készült ételek

Mivel Şirince friss termékeiről híres, ezért nem meglepő, hogy az ételek, amelyeket itt fogyasztunk, meghatározóak. Az itt felszolgált falusi reggeli, az egyik legjobb török reggeli, amit valaha ettünk. Megszámlálhatatlanféle sajt és olíva, paradicsom és uborka és lekvárok kerülnek reggelente az asztalra. A hegyekben szedett gyógynövényeket az ételeikhez is felhasználják és természetesen helyi termesztésű olíva olajával főznek.

Vicces eset

2012. december 21-én sok, úgymond hívő azt hangoztatta, hogy a majanaptár szerinti világvége Şirincében éri az emberiséget, ezért mindannyian a faluba mentek és az éjszakát azzal töltötték, hogy együtt várták a világvégét, ami persze nem jött el. Azóta viszont ez a vicces történet is Şirincéhez kapcsolódik.

Mit csináljunk, mit vásároljunk a bazárban?

A şirincei bazár az egyik legnagyobb az Égei-tenger partján. Szinte minden megtalálható itt. Az itteni élelmiszerek verhetetlenek. A legfrissebb, legfinomabb termékeket minden standon megtaláljuk. Nyugodtan kóstoljuk meg a gyümölcsöket vásárlás előtt, egyébként is mindent odaadnak, hogy kipróbálhassuk vásárlás előtt. Az élelmiszereken kívül különböző ajándéktárgyakat, ékszereket, szappanokat, szárított gyümölcsöt, kézzel készített ruhaneműt is vásárolhatunk itt.

Az itt készült török kávét mindenképpen meg kell kóstolni. A kávét egy homokkal töltött edénybe teszik miután nyílt lángon megfőzték. A homok ugyanis megőrzi a meleget, így a kávé hosszú ideig melegen marad. Ez a kávéfőzési módszer helyi különlegesség, az itt készített kávé erős és nagyon finom.

Forrás: Turkey Home

Kollár Kata – Türkinfo


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here