EBESZ a török elnökválasztásról: szabad, de nem igazságos

Kép forrása: www.pxfuel.com

Nemzetközi megfigyelők ezt főként az újraválasztott elnök jóval nagyobb médiajelenlétével indokolják.

Szabad volt, de nem igazságos a Recep Tayyp Erdoğan újraválasztását eredményező török elnökválasztás második fordulója – az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, az EBESZ, valamint az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének (PACE) nemzetközi megfigyelői szerint. A megfigyelők ezt főként Erdoğan jóval nagyobb médiajelenlétével indokolják.

Az elfogult médiavisszhang és az egyenlő versenyfeltételek hiánya – ahogy az első körben is – indokolatlan előnyhöz juttatták a hivatalban lévő elnököt – Farah Karimi, az EBESZ különleges koordinátora.

A két testület bírálta mindkét elnökjelölt kisebbségellenes beszédeit is.

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének küldöttségvezetője, Frank Schwabe mindkét felet felszólította, hogy a választás után tartózkodjanak az erőszakos beszédektől, a kisebbségek elleni gyűlöletbeszédektől. Mint mondta, Erdoğan esetében ezek főként az LMBTQ közösségek, a vesztes Kemal Kılıçdaroğlu részéről pedig a menekültek ellen nyilvánultak meg a kampányban.

A harmadik elnöki ciklusára megválasztott Erdoğannak talán minden eddiginél nehezebb lesz a feladata: meg kell birkóznia a tomboló inflációval miközben kemény próba elé állítja őt a februári földrengések sújtotta infrastruktúra helyreállítása is.

Forrás: hu.euronews.com