EB 2015: hosszabbítás után Törökország az 5. és jövőre mehet az olimpiai selejtezőre

20150627_tur_rus_005_1_600x400t0_icÚjabb felejthetetlen este a Syma-csarnokban! Törökország egy kiváló mérkőzésen hosszabbítás után 68-66-ra legyőzte Oroszországot. Ezzel megszerezték az 5. helyet és az olimpiai selejtezőn való szereplés jogát.

Nagy tétje volt az 5. helyért rendezett találkozónak, hiszen a győztes részt vehet az olimpiai selejtezőtornán. Ennek megfelelően a délutáni kissé álmoskás Litvánia-Montenegró mérkőzéshez képest mindkét válogatott legerősebb összeállításában és nagy elánnal kezdett. Caglar és Beglova kosárváltását hozták az első percek, majd Belyakova triplájával az oroszok kerültek előnybe és ez az előny az első negyed nagy részében kitartott. 13-8-as orosz vezetésnél Yilmaz triplájával faragott a hátrányán a török együttes. Az első szakasz Vadeeva és Alben kosárváltásával zárult. A törökök 7 labdát adtak el, de 46%-kal dobtak mezőnyből, így ez valamennyire ellensúlyozta pontatlanságaikat. Az oroszok mindössze 35%-kal céloztak az első negyedben.

A második szakaszban Vadeeva duplája és Namok triplája kisebb előnyhöz juttatta az oroszokat, akik Prince dudaszós találatával tovább növelték a különbséget. A törökök Sanders révén zárkóztak, de amikor Vadeeva megszerezte a 10. pontját: 28-19-re ismét elléptek az oroszok. A félidő utolsó 4 percéhez érkezve büntetőkkel zárkóztak a törökök, így 3-5 pont környékén állt be a különbség. A 32-27-es félidei eredményt Sanders és Osipova állították be. A félidőre a törökök dobószázaléka visszaesett és ha az oroszok pontosabbak, akkor lényegesen nagyobb különbség is kialakulhatott volna.

A harmadik negyedet a törökök kezdték jobban, Sanders és Vardarli találataival pillanatok alatt felzárkóztak. Sanders két büntetője pedig 37-36-nál már török vezetést eredményezett. Ez nem tartott sokáig, Kuzina triplája és Prince ziccere után 43-38-nál már török időkérés miatt állt a játék. Az oroszok elkapták a fonalat, így az előnyük újra elérte a 7 pontot. Sanders és Alben viszont gondoskodott arról, hogy látótávolságban maradjon Törökország. A negyed utolsó percébe 45-43-ról érkeztünk. Az orosz csapat kétperces kosárcsendjét a 14. pontját szerző Vadeeva törte meg, de a negyedet Yilmaz duplája zárta.

A cikk folytatása>>>

wbasket.hu