Cipőt a cipőboltból, avokádót Avokádós Ayşétól

A neve Ayşe Mecek, de mindenki csak úgy ismeri: Avokádós Ayşe. Egy 5 gyermekes édesanya, aki saját szerencséjének a kovácsa lett, mikor 5 éve avokádót kezdett árulni.

A mese egy kicsit korábban kezdőzött, amikor férje egy avokádókertet látogatott meg, és otthon elmesélte, milyen csodás ez a növény. A saját kertjében is ültetett néhány tövet, de akkor kereskedelemre még nem gondoltak. Az avokádót akkoriban csak ügyvédek és orvosok ették, így a faluban csak ügyvédfának hívták. Ma már ezen maguk is jót mulatnak.

Ayşe  első eladása 10 db avokádót jelentett. Most egy évben 250.000 darabot ad el az 5 hektáros családi ültetvényről.

Mikor kislánya, Hira újszülött volt, akkoriban kezdte a munkát és a megrendelések teljesítését. Együtt mentek a kertig, az ott szedett gyümölcsöt babakocsival vitte haza, és csomagolás után küldte a vevőkhöz.

A család egyik fiatal tagja segített neki az internetes kapcsolattartásban: megválaszolta az üzeneteket, kialakította az Instagram és weboldal tartalmát. Az Instagramon a növényeket, a munkafolyamatot és az avokádó felhasználási javaslatait mutatja a képekkel. A weblapon megrendelhetjük a terméketeket, és egy olyan mondatot találhatunk a bemutatkozó oldalán, amivel megnyeri minden vevő bizalmát: „Olyan gyümölcsöt, amit én nem etetnék meg a saját gyerekeimmel, nem küldök önöknek sem.”

Hamarosan heti 50-70 megrendelés érkezett.

Mikor már nem tudta egyedül teljesíteni a kéréseket, Avokadocu Ayşe néven alakította ki márkanevét, és egy kis műhelyt alapított, ahová a környékbeli nőket hívta dolgozni. Időnként 12-en is csomagolják a gyümölcsöket.

Már nem csak avokádót termel és küld a vevőinek, hanem citromot, banánt és sárkánygyümölcsöt is. Így egy csomagban kaphatunk meg minden finomságot.

A férje, Hüseyin Mecek, még most is csodálkozik felesége sikerén, ahogy akkor sem hitte el, hogy sikerülhet, amikor az asszony felvetette a gondolatot. A felesége imádja munkáját, és még boldogabbá tette, mikor más nőknek is munkát adhatott – mondta el a férj.

Forrás: aa.com.tr – Avokadocu Ayşe’nin temizlikçilikten patronluğa uzanan başarısı

Erdem Éva – Türkinfo