Ciğer kebabı (Máj nyárson) – Szegedi Ági

Vác 156A nyárson sült máj Gaziantep tartomány legismertebb húsétele. Roston, vagy zsiradékban (olajban) sütik. Roston sütéskor szokás a májdarabok közé hájat is felfűzni (ehhez a birka farkán található hájat, jelen esetben faggyút, használják), ez zsírozza majd a sülő májat. A sót és a fűszereket sütés közben szórják rá. Most következzen ennek az ételnek egy pácolt változata.

Hozzávalók:

0,5 kg máj (borjú, bárány, de helyettesíthető pl. pulykamájjal is)
3 gerezd fokhagyma
1 kis fej vöröshagyma
1 tk paradicsompüré
Étolaj
Szárított, őrölt menta
Kakukkfű
Őrölt feketebors

A májat megmossuk, kockákra vágjuk, papírtörlőre tesszük, hogy a vizet leitassuk róla. A vöröshagymát lereszeljük, a fokhagymát összezúzzuk, majd az étolajjal, a paradicsompürével és a fűszerekkel (a só kivételével) egy tálban összekeverjük. Ebbe beleforgatjuk a májat, a tál tetejét lefedjük, és hűtőszekrényben legalább 2 órán át pácoljuk.

Előkészítjük a nyársakat – amennyiben fából készültek (hurkapálcika), használat előtt vízbe áztatjuk, nehogy lángra kapjanak. A májat felhúzzuk a nyársakra, majd olajozott roston – ha nincs lehetőségünk a roston sütésre, egy kiolajozott serpenyőben (lehet bővebb olajat tenni alá, de vigyázzunk, mert a máj magas víztartalma miatt a fröccsenő forró olaj égési sérüléseket okozhat!) – többször átforgatva megsütjük. Az utolsó átfordításkor sózzuk. Tetszőleges körettel tálaljuk.

Afiyet olsun!Vác 155

Szegedi Ági / Türkinfo