Çarkıfelek kurabiye (Golgotavirág aprósütemény) – Szegedi Ági

Hozzávalók:

5 pohár (2 dl-es) liszt
25 dkg margarin
½ pohár étolaj
1 db tojás
1 pohár porcukor
1 török teáspohár (1 dl-es) keményítő
1 cs. sütőpor
1 cs. vaníliáscukor
2 ek kakaópor
1 tk étolaj

A díszítéshez:

csokicsepp vagy tört csokoládé
cukorgyöngy

A margarint tegyük egy mély tálba, és hagyjuk szobahőmérsékleten. Öntsük hozzá az étolajat és a porcukrot, keverjük el. Szórjuk bele a vaníliáscukrot, sütőport és a keményítőt, üssünk bele egy egész tojást. Alaposan keverjük össze. Apránként adagoljuk hozzá a lisztet, és gyúrjuk össze tésztává. A tészta egyharmadába keverjük bele a kakaóport, és egy teáskanál étolajat, hogy könnyebben gyúrható legyen.

A kakaós tésztából tépjünk mogyorónyi darabokat, majd gömbölyítsünk belőle golyókat. A sárga tésztából készítsünk kb. kétszer akkora golyókat. Tegyük folpack fólia közé, lapítsuk ki korongokká, melyek mindegyikébe csomagoljunk bele egy-egy kakaós golyót. Gömbölyítsük szép simára.

A belül barna, kívül sárga golyókat kissé lapítsuk meg, egy ujjal nyomjunk mélyedést a közepébe. Egy teáskanál segítségével körben vágjunk bele rovátkákat. Próbáljuk meg úgy, hogy a kanál hegye elérjen a barna tésztáig. Ezek lesznek a virág szirmai. A közepén lévő mélyedésbe tegyünk egy csokicseppet, vagy egy darabka csokoládét, amit rakjunk körbe cukorgyöngyökkel. Ez lesz a virág közepe. Tegyük őket tepsibe, amit előzőleg nem kell kikenni, a tészta elegendő zsiradékot tartalmaz. 180°-ra előmelegített sütőben süssük kb. 18-20 percig.

Afiyet olsun!

Megjegyzés: Az én gyöngyeim sajnos nem bírták a sütést. A kakaós golyókba viszont bónuszként belegyúrtam még egy-egy kis darab csokoládét.

Szegedi Ági / Türkinfo