Bekeményít a török jegybank a vállalatoknál, hogy védje a lírát

A török jegybank fokozott ellenőrzés alá helyezte a bankok vállalati ügyfeleinek devizavásárlásait, a központi bank ugyanis a devizavásárlások csökkentésével szeretné megakadályozni a török líra újabb lejtmenetét – számol be a hírről a Financial Times.

Újabb eszközzel igyekszik a török jegybank megvédeni a lírát, a hírek szerint most a vállalatok devizavásárlásait fognák vissza. Ennek érdekében a bankoknál fokozottan ellenőrzik már az 1-2 millió dollár értékű devizatranzakciókat is.

Fotó: PublicDomainPictures / Pixabay

A hírek szerint a bankoknak minden nagyobb összegű devizavásárlásra jóváhagyást kell kérniük arra a jegybanktól. Egyes esetekben a kereskedelmi bankokat arra utasították, hogy egyáltalán ne könnyítsék meg ügyfeleik számára a devizavásárlásokat, különösen az 5 millió dollárnál nagyobb értékűeket – írja a lap.

Egy, a török bankszektorhoz közel álló személy szerint a helyzet aggodalmat keltett az üzleti életben, a vállalatok aggódnak, hogy esetleg nem tudnak annyi devizát vásárolni, amennyire szükségük van – mondta. Márpedig a külföldről vásárolt nyersanyagok kifizetésétől a devizaadósságaik kiegyenlítéséig számos ok miatt van szükségük külföldi devizára a cégeknek. Csakhogy a jegybank attól tart, hogy egyes cégek spekulációba bocsátkoznak a líra ellen.

Forrás és elemzés ITT