Bárki nyeri a török választást, a líra zuhanása borítékolható az amerikai bank szerint

Kép forrása: www.pikrepo.com

Bár egyelőre még bizonytalan, ki nyeri a török elnökválasztást május közepén, azonban az eredménytől függetlenül a líra komoly zuhanására számít a Bank of America (BofA). Az amerikai bank szakemberei szerint akár 15-25 százalékos gyengülésre is szükség lehet az egyensúlyi árfolyam eléréséhez.

Május közepén tartják az elnökválasztásokat Törökországban, az előrejelzések szerint több mint húsz év után van esély Recep Tayyip Erdogan elnök bukására az ellenzék jelöltjével szemben. A bizonytalanság ellenére a lírát mindenképp megviselheti a választás – vélik a BofA elemzői.

Az amerikai bank szerint amennyiben az ellenzék nyeri a választást, akkor nagy kilengések jellemezhetik a piacot amíg elő nem áll az új vezetés a gazdaságpolitikai elképzeléseivel, illetve betölti a kulcsfontosságú pozíciókat. Ha pedig Erdogan ismét győzelmet arat, akkor a líra „féktelen zuhanásba” kapcsolhat.

Az elemzők szerint a líra ellen szólhat az is, ha a török jegybank lezárja devizapiaci intervencióit, melyek az utóbbi időszakban kicsit megtámasztották az árfolyamot.

Minden abba az irányba mutat, hogy új egyensúlyt kell találni a gazdaságban – idézi a BofA elemzését a Bloomberg.

Az amerikai bank szakemberei szerint ennek keretében a pénzügyi kondíciók szigorítására, a költségvetési kiadások csökkentésére és

A TÖRÖK DEVIZA 15-25%-OS GYENGÜLÉSÉRE LESZ SZÜKSÉG.

Jelenleg a dollár-líra árfolyam kicsivel 19 felett áll, a BofA szerint az egyensúlyi árfolyam 24 körül van a fizetési mérleg alapján.

Az elemzők azzal számolnak, hogy az ellenzék győzelme esetén egy sokkal ortodoxabb fiskális és monetáris politikához térhet vissza Törökország, ami azt jelenti, hogy az irányadó kamat a mostani 8,5%-ról 50%-ra emelkedhet, a tízéves kötvényhozam pedig 30%-on tetőzne, ami háromszorosa lenne a mostaninak.

Forrás: www.portfolio.hu