Bárcsak így tanítanák a történelmet az iskolában

Forrás: HALUK COMERTEL / wikimedia

Nemrég Isztambulban jártunk, ahol nemcsak a Hagia Szophiát, hanem az építészeti csodaszámba menő épületről készült múzeumot is megtekintettük, utóbbi pedig a legnagyobb meglepetést okozta az út során. Elmondjuk, illetve egy videóval szemléltetjük is, miért.

A világon két város van: Isztambul és minden más

– mondta a legismertebb török nagyváros egyik nevezetessége felé tartva idegenvezetőnk a kisbuszban. Novemberben más magyar újságírókkal együtt lehetőségem nyílt ellátogatni Törökországba, hogy megnézzük Isztambulnak és környékének jól, illetve kevésbé ismert látványosságait, külön hangsúlyt fektetve a magyar kötődésű emlékekre – ilyeneket szép számmal találhatunk a városban és szomszédságában is.

Isztambulban sétálva könnyen megkérdőjelezhetjük, hogy a levegő biztosan nitrogénből, oxigénből és egyéb nemesgázokból áll-e, hiszen az az érzésünk, hogy minden utcasarkon a történelmet lélegezzük be. A monumentális város történelmi nevezetességeit nehéz lenne összeszámolni, ezt meg sem kísérlem – miért venném el a Lonely Planet munkáját –, ehelyett inkább bemutatnám az egyik nevezetességet, amely jelentősen meghaladta az előzetes várakozásaimat.

Nem képezheti vita tárgyát, hogy az egyik leghíresebb isztambuli turista célpont a Hagia Szophia: az épület az elmúlt cirka 1700 évben biztosan rászolgált az építészeti csoda elnevezésre. A 2020 júliusa óta ismét mecsetként funkcionáló nevezetesség nagyjából minden négyzetcentimétere rejt valamilyen elképesztő történetet. Amikből nagyjából öt perc sétányira rengeteget meg is tudhatunk.

A 2023-ban megnyílt Hagia Szophia Történeti Múzeum 3200 négyzetméteren, összesen 13 termen keresztül vezeti be a látogatókat az ép ésszel szinte felfoghatatlan hosszú időt megélt épület különböző korszakaiba. Mielőtt bárki, főként a múzeumok szórakoztatóan edukatív funkciójában kételkedők szélsebesen irányítanák a kurzort a képernyő jobb felső sarka felé, az alábbi videóval látványosan tudom szemléltetni, mire is gondolok pontosan.

Folytatás

Forrás: 24.hu