Az UNESCO Karcagon…

karcagA népi táplálkozást kutatják

A héten egy török delegáció vendégeskedik megyénkben, dr. Bartha Júlia néprajzkutató kalauzolja őket. Május 10-én Karcagon gyűjtöttek adatokat a népi táplálkozási témájukhoz. A Morgó Csárdában Kovács Szilvia alpolgármester köszöntötte őket az önkormányzat nevében és azt kívánta a török egyetemi kutatóknak, hogy ismerjék meg a hagyományos karcagi ízeket és a népi hagyományokat s vigyék azt tovább hazájukba is.
A karcagi ízekről Karcagi Birkafőzők Egyesületének tagjai – Nagygörgy Jenő, Szabó Péter és Szabó Péterné gondoskodtak, akik különféle birkaételekkel – tárkonyos ragulevest, hungarikum karcagi birkapörköltet és káposztás birkát főztek, de volt tőtike (szőlőlevélbe töltött káposzta) és hagyományos töltött káposzta is. Dr. Bartha Júlia pedig kapros-túrós és mákos rétessel örvendeztette meg a vendégeket.

Mint dr. Bartha Júliától megtudtuk, Magyarország és Törökország között két éve indult el a prof. Dr. Öcal Oguz, az UNESCO Török Nemzeti Bizottsága elnöke által kezdeményezett program, mely a népi táplálkozást és népi díszítőművészetet kutatja.

A cikk folytatása>>>

infokarcag.hu