Az Égei-tengeri partvidék gyöngyszemei 1. rész

A magyarok között is népszerű nyaralóhely Törökország Égei- és Földközi-tengeri gyönyörű partvidéke, amit Török Riviérának is neveznek. A vendégszeretet mellett elsősorban a kellemes klíma, a rengeteg kulturális látnivaló és nem utolsósorban a kristálytiszta tengervíz az, ami a turisták tömegét vonzza ide évről évre.

Törökország déli partvidéke egyedülállóan festői mediterrán hangulatot áraszt, melyet sziklás hegyvonulatok, öblökkel csipkézett tengerpart, pálma- és fenyőligetek, dúsan termő gyümölcsfák és üdítően türkizkék tenger jellemez. A kanyargó partszakasz és a hegyekkel körülölelt területek gazdag történelmi múlttal és rengeteg látnivalóval rendelkeznek, számtalan kikapcsolódási lehetőséget kínálva. Persze a kulturális és kulináris élvezeteknek hódolók is megtalálják számításaikat, hiszen az európai ízvilágtól kezdve a hagyományos török konyháig minden megtalálható itt. A csendes utcák és a barátságos helyiek miatt a nyüzsgő nagyvárosok helyett szívesen választják a nyaralók az itteni kisvárosokat. A következőkben ezek közül mutatunk be néhányat.

Sığacık

Sığacık városa İzmir tartományban található. A területen egykor Teosz ókori városa terült el, mely egyike volt annak a 12 jón településnek, ahol Dionüszosz görög isten tiszteletére szobrot emeltek. Az ókori település részei közül még ma is látható egy oltár, az ókori piactér (agora), az Odeon és a kikötő maradványai. Sığacıkban áll egy 1522-ben az oszmánok által épített kastély is. Aki ellátogat ide, olyan érzése támad, mintha visszarepült volna az időbe. A haditengerészeti létesítmények segítségével könnyedén felfedezhetők a történelmi építmények és romok.

Kayaköy

Fethiye tartomány egyik legismertebb települése Kayaköy, melyet csak „szellemvárosként” emlegetnek. A várost a XVIII. században alapították az ókori lükiai város, Karmilasszosz helyén. A görög-török lakosságcserének köszönhetően azonban az utóbbi évtizedekben teljesen elnéptelenedett. A hegy lábánál több száz görög stílusú ház és templom található. Aki Kayaköybe érkezik az quad, kerékpár vagy dzsip szafarin vehet részt, de tevegelésre és lovaglásra is van lehetőség.

Selimiye

Selimiye gyönyörű kikötőváros Muğla tartomány nyugati részén. 30 percre található Marmaristól, ezért nagyon népszerű nyaralóhely. A turisták általában jachton vagy hajón érkeznek a városba, mely a hagyományos fából készült hajók gyártásáról ismert. A városba érve számos hajóépítő műhely mellett halad el az út, ahol megnézhető hogyan készítik a masszív fa guleteket hagyományos technikával. Selimiyében a tengeri ételek szerelmesei is jól érezhetik magukat. A kikötő-menti éttermekben tintahalat és a halászok által frissen fogott halakból elkészített ételeket lehet kóstolni. Ugyan a kiszolgálás egyszerű, de az ételek nagyon ízletesek. A szálláshelyek között turistaszállókat és boutique hoteleket is találhatunk, de ne számítsunk nagy szállodakomplexumokra, mert Selimiye csak egy kis tengerparti város. Arra azonban fel kell hívni a figyelmet, hogy érkezéskor mindent be kell szerezni a nagyobb városokba, amire szükségünk lehet, mert a helyi kis boltokban nem mindent árulnak.

Ildır

A város Çeşmétől 20 km-re északkeletre helyezkedik el. Az ókorban Eritrae néven volt ismert, nevét az „eritrozin” szóról kapta, ami vöröset jelent, ugyanis a területen vörös színű a talaj. Az ókori város területén ma is ásatások zajlanak. Ildırben mindenképpen meg kell kóstolni az articsókát és a halakat. A hegyek körül csodaszép látványt nyújt a naplemente és a természetet is közelebb érzi magához az ember.

Günlüklü

Az Égei-tenger nyugati partján helyezkedik el. Különösen azoknak ajánlott, akik a város zajától távol szeretnék nyári szabadságukat eltölteni. A hegy lábánál épült turistaszállók és villák várják a pihenni vágyókat. A város körüli rejtett öblökben úszkálhatunk vagy túrázhatunk valamelyik kis ösvényen, miközben a napfelkeltét vagy a naplementét csodáljuk. A helyi kis éttermek és kávézók finom ételekkel várják a vendégeket. Mivel a hétvégéken a helyiek is előszeretettel keresik fel az itteni strandokat, ha nyugalomra vágyunk, inkább hétköznap látogassunk el Günlüklübe. Ha valami tartalmasabbra is vágyunk, mint a napozás és a strandolás, érdemes felkeresni Fethiyét vagy Muğlát. Günlüklüből ezek a települések busszal is könnyen megközelíthetőek, Muğla 19 km-re, míg Fethiye 9 km-re van innen.

A következő részekben İzmir és Muğla tartományok magyarok által is ismert és kevésbé ismert városait mutatjuk be részletesebben.

Jövő héten folytatjuk!

Kollár Kata – Türkinfo