Avanosi kézművesek remekművei

Forrás: flickr.com

A Közép-Anatólia Nevşehir tartományában, Avanosban készült híres kézműves termékek, kerámiavázák és -tányérok műalkotássá válnak a helyi mesterek keze között.

A kerámiavázák és -tányérok precíz gyártási folyamaton mennek keresztül az agyag előállításától a formázásig. A tárgyak szinte életre kelnek a tehetséges festők és művészek kezében. A tányérokat, melyek egy kiállításon megtekinthetőek, hettita és szeldzsuk motívumokkal díszítik.

A helyi kerámiastúdió vezetője, Seyfettin Maçan arról számolt be, hogy a díszítés általában két nap alatt készül el attól függően, hogy milyen mintáról van szó és mekkora a tárgy. Az eredeti kézműves termékek a hettita időkből származnak, de napjainkban már új zománctechnikát alkalmaznak.

Régen Avanos zománcos kerámiaedényeiről volt ismert, de manapság már többféle díszítési módot is alkalmazunk, ezeket galériánkban meg lehet nézni.” – mondta.

Az agyagot porból és homokból állítják elő, ezután váza vagy tányér alakú formákba öntik, majd egy napig száradni hagyják. Ezt követően kapja meg megfelelő alakját, átviszik a műhelybe, ahol a művészek megkezdik a díszítést. A festők munkájuk során hőálló festéket használnak. A motívumok nagy része a város történelmét és kultúráját mutatja be. Minden művészük egyedi mintákkal dolgozik. A vázákat és tányérokat magas hőmérsékleten égeti ki, így teszik alkalmassá a mindennapi használatra. A teljes folyamat az agyag készítésétől a szárításon át a festésig nagyjából három hetet vesz igénybe. Ez a fajta munka sok türelmet és odafigyelést igényel.

Hettita, szeldzsuk és oszmán motívumok

Aynur Karataş közel 8 éve dolgozik a műhelyben. Arról beszélt, hogy különösen fontos odafigyelni a munkára, mert akkor kisebb a hibázási lehetőség a minták rajzolása során. Főként hettita, szeldzsuk és oszmán mintákat rajzol, olyan technológiát használnak, amely lehetővé teszi számukra, hogy az agyagból olyan vázák és tányérok készülhessenek, amelyek Avanosra jellemzőek. Az így elkészült tárgyak tetszetősek és ízlésesek lesznek.

Gülşah Yılmaz is a stúdióban dolgozik, elmondása szerint megszámlálhatatlan alkotást készített az elmúlt hat évben a stúdió tanfolyamán. Gülşah főként hettita motívumokat használ, van, amikor egy váza vagy egy tányér egy nap alatt elkészül, de néha hosszabb ideig is tarthat a munka, amit nagyon élvez.

Esma Uğurlu középiskolás diák, aki nyári szünetét töltötte itt a kerámiastúdióban, és ő is a hettita motívumok rajzolását tanulta meg. Arról is beszélt, hogy szeretné a munkát a jövőben is folytatni.

Forrás: Hürriyet Daily News

Kollár Kata – Türkinfo