Autentikus török reggelin értékelték a Magyar-Török Kulturális Évad félidejét

Mini gasztronómai utazással is felért az a sajtóreggeli, amelyet a Várban található Pasa Café és a török nagykövetség szervezett június 4-én, hogy finom falatok mellett mutassák be a félidejéhez érkezett Magyar-Török Kulturális Évad legsikeresebb eseményeit.

A tavaly átadott Karakas pasa tornyában helyet foglaló hangulatos kávézó méltó és autentikus helyszíne volt a félévzáró sajtóreggelinek, amelyet Gülşen Karanis Ekşioğlu, Törökország budapesti nagykövete külön is méltatott. A nagykövet asszony, valamint Osman Can Ürel, a Go Turkey hazai képviselet vezetője nagyon eredményesnek tartja az évad eddigi programjait, rövid előadásukban fotókkal, kisfilmekkel is szemléltették a legsikeresebb eseményeket.

T.C. Budapeşte Büyükelçiliği/Turkish Embassy in Budapest
(Török Köztársaság Budapesti Nagykövetsége)

Mint ismeretes, a diplomáciai kapcsolatok felvételének 100. évfordulója alkalmából 2024-ben közös Magyar-Török Kulturális Évadot tart Magyarország és Törökország. A programsorozat 2023. december 18-án kezdődött, amelynek keretein belül egy teljes éven át mindkét országban 100-100 művészeti és tudományos rendezvénnyel mutatkozik be mindkét nemzet egymás hazájában.

A kulturális év célja, hogy Törökország rendezvényeinek mélységével és sokszínűségével megismertesse az ország kulturális gazdagságát Magyarországgal, ahová az elmúlt fél évben a legkülönfélébb művészeti ágak török művészei látogattak el, s mutatkoztak be nagy sikerrel.

A sajtóreggelin elhangzott, hogy eddig már közel 70 rendezvényt tartottak meg Magyarországon, s ezeken az eseményeken több mint 400 török kulturális szakember és művész vett részt. Olyan rangos budapesti helyszíneken zajlottak a programok, mint például a Müpa, a Nemzeti Múzeum, a Nemzeti Színház, vagy a Nemzeti Táncszínház, s az események révén több ezer fős magyar közönséghez került közelebb a török kultúra.

De a fővároson kívül több vidéki helyszín – Tata, Szeged, Veszprém, Pécs, Debrecen, Szigetvár, Miskolc, Győr és Bugac – is bekapcsolódott a kulturális évadba.

Folytatás

Forrás: turizmus.com