Magyarok Isztambulban

A Nemzeti Énekkar fellépésének az Atatürk Kulturális Központ adott otthont. Fotó: Mühenna Kahveci

A magyar–török kulturális évad részeként Isztambulba utazott számos magyar zenész, köztük a Nemzeti Énekkar is, hogy részt vegyen az 52. Isztambuli zenei fesztiválon. A fesztiválon május 21-e és június 12-e között 25 koncertet tartanak a zene szerelmeseinek 17 különböző helyszínen. Az előadások között hét premiert láthat a közönség.

A Nemzeti Énekkar az 52. Isztambuli zenei fesztivál programjának részeként június 2-án a 2040 férőhelyes Atatürk Kulturális Központban (AKM) Mozart Requiemjét adta elő a Borusan Istanbul Fiharmonikus Zenekar közreműködésével, Carlo Tenan zeneigazgató, vezető karmester vezényletével. Az est során elhangzott a Requiem mellett Arvo Pärt Zarándokdal (Pilgrim’s Song/Ein Wallfahrtslied) című műve – amelyben közreműködött a Nemzeti Énekkar férfikara –, valamint Mozart Szabadkőműves gyászzenéje is. A hangverseny szólóénekese Giuliana Gianfaldoni (szoprán), Cecilia Molinari (mezzoszoprán), Ilker Arcayürek (tenor) és Jongmin Park (basszus) volt.

A diplomáciai kapcsolatok felvételének 100. évfordulóját ünnepli a két ország a tavaly december 18-án kezdődő, egy teljes éven át tartó és mindkét országban zajló magyar–török kulturális évaddal. Az 52. Isztambuli zenei fesztivál magyar fellépői a magyar zenei élet nemzetközileg is elismert alakjai.

Magyar művészek az isztambuli zenei fesztiválon

Május 22-én Baráti Kristóf hegedűvirtuóz adott koncertet a Mantuai Kamarazenekar kíséretében. 2014-ben Baráti Kristóf kapta a Rupert Gabler Alapítvány által adományozott Az év fiatal művésze díjat a bajorországi Bad Wörishofenben rendezett Nemzetek Fesztiválján. A Bachtrack.com klasszikus zenei portál statisztikája szerint 2015-ben a világ legkeresettebb hegedűművésze volt.

Folytatás

Forrás: magyarnemzet.hu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here