Aşure

Holnap kezdődik az Aşure hónapja, azzazzzz Noé pudingja. A nagy ünnep, ami meg nem a diétáról szól.

cukor

A Nagy Könyvben pedig meg vagyon írva vala, hogy 40 napon és 40 éjen át esik az eső. Ez elől pedig csak az menekülhet meg, ki bemenekül a Bárkába. Így menekültként pedig megmenekült vala. (ide most be lehetne szúrni egy aktuálpolitikai viccet, de inkább ne!!)

Szóval mind betömörültek a Bárkába. Zebrák, zsiráfok, szúnyogok, békák, kígyók, de még az oroszlánok is. Csak a T-rex maradt kint. Aztán pedig kezdődött az eső 40 napon és 40 éjjelen át.

Majd pedig vége lett.

De a történet nem ért véget. Itt kezdődött csak! Mert hát bár az eső elállt, de víz volt mindenhol. Arról már nem szólnak a történetek, hogy Noé mégis mivel etette azt a sok állatot… Azt tudjuk, hogy volt a raktárban ilyen, mint búza, bab, stb… De mit kaptak az olyan állatok, mint az oroszlán? Lehet, hogy a T-rexet mégiscsak magukkal vitték? Feldarabolva??

Szóval ott ringatóztak a vízen. Tengernek mégsem lehetett nevezni, mert felülről jött. Ráadásul biztosan nem sós. Sőt! Egészen biztosan édes. Különben az Aşure receptje nem tartalmaznak 98% cukrot. Ki van zárva, hogy Noé ennyi cukrot vitt volna magával.. Bátran kijelenthetjük, hogy az Özönvíz édes volt, magas szénhidrát tartalommal.

No tehát ott volt Noé egy halom állattal, szépen összezárva (ez így leírva eszembe juttat pár 21. századi élményemet). Napokon, heteken keresztül. Mígnem eljutottak oda, hogy elfogyott az élelem kisütött a Nap! Felszáradt a tenger, a Bárka pedig szárazföldet ért. Fennakadt az Ararát-hegyen. Ami egyébként ma Törökországban található.

Noé pedig ennek örömére díszebédet akart készíteni. Összeszedte hát mindenét, ami csak maradt, jól összeöntötte, jól összekavarta és jól megfőzte. Majd jól megette. Mert mint kiderült, az eredmény nagyon is finom lett.

A szakértők szerint azért, mert Noé az oroszlánt végül nem főzte bele. Pedig szándékában volt, mert vele mindig csak a bajok voltak útközben. De aztán valahogy ez a nagymacska sikeresen meglógott.

Mások szerint viszont a cukor a lényeg. Amiben ennyi cukor van, azt nem lehet nagyon elrontani.

És tényleg! Maga az Aşure eléggé változatos étel. Lényegében van egy alapja, és utána mindenki azt rak bele, amit csak akar (igen, még az oroszlánt is). Bár mondjuk a ketchup nem ajánlott.

aşure

Folytatás és recept>>>