2024. május 2.
Türkinfo Kultúra Filmművészet

Amy Winehouse és egy török love story Szarajevóban

Torok_film_uj_fekvo_leadA Szarajevói Filmfesztivál versenyprogramja egy nagy, kerek török erdőbe jutott. De itt van Amy Winehouse is.

A játékfilmek mezőnyében Tunc Davut török filmje következett, aminek már a címén is érdemes volt elmerengeni. Angolra Entanglementnek fordították, ami nehéz, bonyolult ügyet jelent, de ennél beszédesebb a bosnyák megfelelő, a Cvor, ami szintén nehézség, gubanc, de ugyanakkor így mondják a fában lévő csomót, görcsöt is. A történet pedig egy nagy, kerek török erdőben játszódik, ahol két testvér, Kemal és Cemal fakitermeléssel foglalkozik. Egy csodaszép, gyönyörűen berendezett rönkházban éldegélnek békésen, mígnem az idősebb fivér, Kemal egy szép napon be nem állít egy nővel. Akibe a dolgok rendje szerint a fiatalabb rögtön bele is szeret.

Ha a horvát versenyfilmre azt mondtuk, hogy Rómeó és Júlia Jugoszláviában, akkor az elsőfilmes Davut mozija egy erdei love story, ami kissé eltér a megszokottól, és pontosan hozza azt a török iskolát, amit sokan szeretnek a fesztiválok népéből. Lassú hömpölygés, kitartott képek, kevés dialógus, visszafogottság. És a változatlan természet, ami marad akkor is, amikor a nő távozik, és a testvérek úgy élnek tovább a közös fedél alatt, mint két idegen.

A teljes cikk>>>

mno.hu