Alig ismert szabály szedi áldozatait a kedvelt turistaparadicsomban: komoly árat fizet, aki megszegi

Kép forrása: commons.wikimedia.org

Törökország az egyik legnépszerűbb úti cél a magyar utazók körében, hiszen nem csak gyönyörű vidék, de jó ár-érték arányú ország még nekünk, magyaroknak is. Utazás előtt azonban érdemes tisztában lenni pár fontos érdekességgel, ténnyel, sőt, szabállyal, melyet minden látogatónak kötelezően be kell tartania, különben törvényt szeg, és komoly árat fizethet. A piacon például csak óvatosan vásárolj, hiszen a fellelhető történelmi tárgyak egy része Törökországon belül eladható, de kivitele illegális.

A külföldi úti célok közül idén Törökország, Spanyolország és Horvátország áll az első helyen, a hazai nyaralók 67%-a e három ország valamelyikébe foglalta le nyaralását a TUI-nál. Törökország 2023-ban tért vissza újra a lista élére, az itt nyaraló vendégek száma az előző évhez képest növekedni fog.

A változatos konyhától a lenyűgöző történelemig Törökország minden utazó számára izgalmas hely, legyen szó akár egy gyors megállóról, akár egy hosszabb pihenésről – ám utazás előtt érdemes tájékozódni, és pontosan tisztában lenni azzal, mit lehet és mit nem.

Belépés Törökországba
Útlevéllel és személyi igazolvánnyal is érkezhetünk az országba, ám ezeknek a belépéstől számított még legalább 180 napi érvényességgel kell rendelkeznie. Turista célú beutazás esetén vízum beszerzése nem szükséges.

Utasbiztosítás
Külföldi utazás esetén mindig érdemes utasbiztosítást kötni, mely nem csak a csomagjainkat védi, de egy esetleges orvosi ellátás költségeit is fedezi. Ám azt jó tudni, hogy az Európán kívüli térségben (ún. harmadik államok) igénybe vett egészségügyi ellátások kapcsán általánosságban azonban elmondható, hogy a Magyarországon egészségügyi ellátásra jogosult személyek sürgősségi ellátása költségeinek – a magyar társadalombiztosítás terhére történő – megtérítése, kizárólag a magyar belföldi költségmérték erejéig történhet. A megtérítési igényt a sürgősségi egészségügyi ellátás igénybe vételét követő 6 hónapon belül be kell nyújtani!

További tanácsok

Forrás: www.penzcentrum.hu