A turizmus mentheti meg Törökország gazdaságát

Kép forrása: www.pikrepo.com

A koronavírus-járvány Törökországban nemcsak a turizmusra, hanem a helyi valuta értékére is hatalmas csapást mért. Míg a török líra rohamos értékvesztését egyelőre nem tudják megállítani, az ebből fakadó gazdasági nehézségek átvészelésében a turizmus segíthet. Erre a nyárra ugyanis már óriási szezont várnak az országban, ahol minket, magyarokat mindig rendkívüli vendégszeretettel fogadnak.

Törökország hidat képez kontinensünk és Ázsia között, így egy teljesen szokatlan látványt tár elénk, európai turisták elé. Miközben a több száz méteres felhőkarcolók és az égig érő minaretek sokaságát csodáljuk Isztambulban, hol a müezzin éneke, hol a bazári árusok hangja üti meg fülünket. – Macaristan? (Magyarország?) – találgatják a törökök, honnan is érkezhettünk, miközben a híres Nagy Bazárban nézelődünk. Nem ritka az sem, hogy az árusok magyarul szólnak hozzánk, sőt egyikük folyékonyan beszéli a nyelvünket. Kiderült, Budapesten is van üzlete – ám mégsem ajánlja, hogy ott vásároljunk, hiszen a török exporttermékek igen drágák.

Török, magyar, két jó barát

Mi testvérek vagyunk – állítják a helyiek, akik szerint a magyarokat és a törököket összeköti a közös történelem, a kultúra, sőt véleményük szerint még a nyelvünk és a külsőnk is hasonlóságokat hordoz –, talán ezért tudják a bazári árusok olyan sokszor eltalálni, hogy magyarokkal van dolguk.

– Mindig pozitív meglepetés a magyarok számára, amikor először ellátogatnak Törökországba

– mondja ezzel kapcsolatban a Magyar Nemzetnek Sára, aki tizenhét éve él Alanyában.

Az idegenvezetőként dolgozó magyar nő szerint nagyon sokan előítéletekkel érkeznek hazánkból Törökországba, hiszen az óvodától kezdve azt tanuljuk, például a Gólya, gólya, gilice gyermekdalunkon keresztül, hogy a török a gonosz, majd az általános iskolában a török hódoltság szörnyűségeiről hallunk. – Miután már megtört a jég, és rájönnek, hogy ezek a törökök mennyire kedvesek és mennyire szeretnek minket, utána még jó sokszor visszajönnek ide – fűzi hozzá. A Kereskedelmi Világszervezet adatai alapján egyébként Törökország a világ hatodik legnépszerűbb turistacélpontjának számított 2019-ben, ebben az évben összesen 51,7 millió turista látogatott el ide.

Folytatás és képek

Forrás: magyarnemzet.hu